Fynsk professor skriver bog om Christian X

Kong Christian 10. hilser på en af Venstres store skikkelser, I.C. Christensen.
Foto: Polfoto

Fynsk professor skriver bog om Christian X

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Knud J.V. Jespersen har fået adgang til kongens dagbogsmateriale

FYN: For de fleste står Kong Christian 10. (1912-1947) som den ranke skikkelse, der bød tyskerne trods under besættelsen 1949-45, og som foretog sine ridt gennem sin hovedstad uanset de urolig tider. Da vandt han for alvor danskernes hjerter og blev et nationalt samlingspunkt i en mørk tid.

Kong Christian var regent i en betydningsfuld og dramatisk periode af Danmarks historie. Og nu udkommer snart en omfattende biografi, som er skrevet af den fynske historieprofessor Knud J.V. Jespersen.

»Rytterkongen« hedder bogen. Det er første gang, der er skrevet en bog om Christian 10., der er baseret på kildemateriale. Dronning Margrethe har givet Knud J.V. Jespersen uhindret adgang til sin farfars arkiver, herunder kongens omfattende dagbogsmateriale.

I et nyt lys

Dermed bliver der for første gang mulighed for følge med i kongens egne overvejelser og hans oplevelse af de dramatiske, situationer han og landet stod i. Herunder også hans syn på påskekrisen i 1920, da han efter manges mening begik statskup ved at fyre ministeriet Th. Zahle.

»Rytterkongen« udgives af Gyldendal, der oplyser, at bogen vil kaste nyt lys over kongens barndom, hans forelskelser og mødet med hans senere dronning Alexandrine. Hans liv som officer skildres. Der fortælles om hans ridt over grænsen til Sønderjylland, da det tabte land kom hjem igen. Kongen fik et godt og fortroligt samarbejde med den socialdemokratiske landsfader Thorvald Stauning. Læseren får et indblik i Kong Christian 10.'s opfattelse af den tyske besættelse. Knud J.V. Jepsersen, født i 1942, blev mag. art i historie fra Odense Universitet i 1971. Bortset fra perioder med ansættelser på bl.a. Yale University har han virket ved universitetet i Odense siden. I 1996 blev han udnævnt til professor. Knud J.V. Jespersen har forsket i bl.a. forholdet mellem England og den danske modstandskamp og i dansk udenrigspolitisk historie 1647-1720. Han har skrevet flere bøger. I 1995 blev Knud J.V. Jespersen kgl. ordenshistoriograf efter afdøde professor Tage Kaarsted.

Fynsk professor skriver bog om Christian X

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce