Fynbo i SF's top


Fynbo i SF's top

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folketingsmedlem Anne Grete Holmsgaard fylder 60 år

Hun har taget nogle gevaldige sving gennem årene. Både i sit arbejdsliv og som politiker.

Som først renlivet VS'er og siden SF'er har hun holdt flammende taler om kvindesagen, ligestilling, alternativ energi og social lighed.

Hun har som universitets-direktør uddannet ingeniører, markedsført InterCity-togene som kontorchef i DSB og kæmpet for orlov til fædre som formand for Ligestillingsrådet.

Anne Grete Holmsgaard har altid haft gejsten og energien med i bagagen, når hun har skiftet spor i erhvervslivet, organisationerne eller det politiske liv.

Mandag fylder det farverige energibundt 60 år, og det foregår med titel af folketingsmedlem for SF. I sine yngre år var hun medlem af Venstresocialisterne med liv og sjæl, og hun repræsenterede VS i Folketinget fra 1979 og til 1986, da hun brød med partiet og efter en kort periode som løsgænger sprang lidt til højre på den politiske palet til SF.

Efter godt en halv snes år ude i erhvervslivet fik hun i år 2000 igen mod på det politiske liv. SF satte hende på valgplakaten i Østre Storkreds i København, og ved novembervalget 2001 strøg hun flot tilbage i Folketinget.

Her har hun haft sit virke siden da, og er i dag sit partis ordfører på nøgleområder som klima- og energi, forskning og EU. Og den tidligere lidt spøgende fortid som ægte rød VS'er har lagt hun lagt så meget bag sig, at hun i dag er et højt respekteret medlem på forreste række i Villy Søvndal store flok i Folketinget.

Politiske kandestøbere tildeler hende da også en ministerpost med ansvar for forskning og videnskab i Helle Thorning-Schmidts skyggekabinet. Ikke mindst hendes store erfaring med ledelse fra de otte år i DSB giver plusser i karakterbogen, som kan vise sig nyttige, hvis Danmark igen skal have et rødt kabinet. Desuden har et finmasket netværk i erhvervslivet og miljøorganisationerne, som gør hende til en troværdig og seriøs formidler af ikke mindst klima- og energipolitik.

Anne Grete Holmsgaard er født i Odense, og var to år, da hendes forældre flyttede til Snekkeled mellem Munkebo og Kerteminde. Hendes far var radioforhandler og drev sin forretning fra det om byggede sommerhus i Snekkeled, som var Anne Gretes hjem, mens hun gik i skole i Munkebo og tog studentereksamen på Odense Katedralskole.

Da den var i hus i 1967, begav hun sig ud på livets landevej og endte på et tidspunkt på Roskilde Universitetscenter. Her studerede hun historie og samfundsfag, men fik aldrig afsluttet uddannelse, fordi der skete på meget andet spændende omkring hende.

Ligestilling har altid været en mærkesag for den politiske fynbo. Allerede som ung politiker havde emnet hun højt på sit program, og i 1993-95 var hun en meget synlig formand for Ligestillingsrådet, som bl.a. satte fokus på betydningen af en bedre balance mellem arbejdsliv og fædre og orlov.

Som resultat af denne indsats blev Anne Grete Holmsgaard i 1995 af den sydafrikanske regering inviteret til at rådgive den om netop ligestilling. Det var en udfordring, hun tog imod med særlig glæde og stolthed.

Hendes arbejde for en række råd og nævn har gennem årene ført til en livlig rejseaktivitet. Hun har været i Mellemøsten, Sydøstasien, USA og Afrika og var i flere år medlem af det rådgivende udvalg om Arktis og Fællesrådet vedrørende Mineralske Råstoffer i Grønland.

Kontakten til sin fødeø har Anne Grete Holmsgaard holdt ved lige, selv om hun har boet i København i 40 år og har sit sommerhus på Møn. Da hun i oktober 1979 fik sin debut i Folketinget, var det valgt på fynske VS-stemmer i Odense Østkreds og efter en intens valgkampagne i sin fødeby.

Hun er gift med billedkunstner, rektor emeritus Kjeld Ammundsen, og det kunstglade ægtepar forsømmer ingen chance for at besøge det lokale kunstmuseum, når de er på ferie. Sammen har de også gennemrejst Burkina Faso og Mali i Afrika for at se på arkitektur.

Fritiden tilbringer Anne Grete Holmsgaard gerne i huset på Møn, hvor en økologisk mønsterhave med frugt og grøntsager vidner om hendes grønne engagement. Her sætter hun pris på en herlig frokost med øl og snaps i ofte højtråbende diskussioner om livets store spørgsmål i selskab med kunstnere, designere og gamle venner.

Fynbo i SF's top

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce