Frederiks bryllup satte krone på karrieren

Kammerherre, tidl. hofchef Per Thornit fylder 75 år lørdag d. 10 juni. Foto: Simon Skipper/Scanpix

Frederiks bryllup satte krone på karrieren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Få har været så tæt på Danmarks kommende konge som Per Thornit, der lørdag den 10. juni fylder 75 år.

Igennem 20 år stod døren til hans kontor i Det Gule Palæ åben for kronprins Frederik og prins Joachim, og dermed har han været med fra teenageårene, til prinserne giftede sig og stiftede familie.

Per Thornit begyndte sin karriere som jurist i Indenrigsministeriet, hvor han nåede at være ministersekretær for tre ministre, blandt andre fynske Britta Schall Holberg.

I midten af 1980'erne kom så opringningen fra hoffet. Dronningens kabinetssekretariat manglede en kontorchef, og Per Thornit forlod ministeriet for at rykke ind på Amalienborg.

Fem år senere var prinserne kommet i en alder, hvor de både havde behov for vejledning i hverdagen, men også skulle forberedes på fremtiden.

Det blev Thornits opgave, og det gik ikke altid stille for sig, har han siden ladet forstå. For hos den nye chef fandt de ikke kun trøst. De fik også et kvalificeret modspil.

- Prinserne ville gerne have, at man sagde tingene ligeud. Derfor har jeg stort set haft de samme diskussioner med dem, som jeg har haft med mine egne sønner. Aftalen er den, at jeg siger tingene ligeud. Ellers kan man lige så godt hyre en klaphat, har Per Thornit fortalt.

Gennem årene har han på ind- og udlandsrejser gået som en skygge bag kronprinsen, parat med et diskret vink, hvis den kongelige etikette for et øjeblik svigtede.

Det blev også Thornits opgave at indføre først Alexandra Manley, da hun forlovede sig med prins Joachim i 1995, og siden Mary Donaldson i det nye lands sprog og de kongelige normer. Allerede inden forlovelsen mellem kronprinsen og Mary i 2003 gik han i gang med at undervise den unge kvinde i de danske samfundsforhold.

I 2004 fulgte det store bryllup og året efter prins Christians fødsel.

I 2010 gik Per Thornit på pension, men inden nåede kronprinsparret at få glæde af hans store viden om kunst. Da de skulle indrette deres nye bolig på Amalienborg, var det hofchefen, der medvirkede til, at kunstnere som Tal R, John Kørner og Kathrine Ærtebjerg udsmykkede rummene.

Tilknytningen til kongehuset er bevaret med titlen som ordensskatmester. (ritzau)

Frederiks bryllup satte krone på karrieren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce