Fredens emeritus fortsat aktiv

Bent Friis-Nielsen kunne lide at være præst, men også at have andre gøremål i hverdagen sammen med sognebørnene.
Foto: Hans Sturesson

Fredens emeritus fortsat aktiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er fire år siden Bent Friis-Nielsen gik på pension som sognepræst i Fredens Sogn, og han bruger den frie tid til at være engageret i det sociale arbejde i sognet

SVENDBORG: For fire år siden tog Fredens Sogn i Svendborg afsked med deres sognepræst siden 1984, Bent Friis-Nielsen. Som aktiv sjælehyrde i hvert fald, for selv om han nu er emeritus, spiller han, der i morgen fylder 70 år, fortsat en stor rolle i det sociale arbejde. Et arbejde, han selv tog initiativ til for snart 20 år siden.

Det handler om Blomster Cafeen i den tidligere brugs på Glarmestervej. Her går Bent Friis-Nielsen til hånde med en række praktiske gøremål.

- Hver fredag har jeg en tjans med at køre mad ud, og jeg træder til, hvis en af de frivillige har forfald, siger Bent Friis-Nielsen.

Han er fortsat formand for Blomster Cafeens bestyrelse, ligesom han er aktiv i Svendborg Genbrugs Center i Hulgade, som drives af FDF, Y?s Men?s Club og Blomster Cafeen - og som siden oprettelsen i 1997 har givet hver af partnerne rundt regnet 80.000 kr. om året.

100 portioner

Bent Friis-Nielsen fik ideen til Blomster Cafeen fra sin tid i København, hvor han kendte til socialt arbejde.

- Jeg kontaktede boligforeningen og Svendborg Kommune, og vi blev enige om at starte projektet. Vi fik støtte fra Socialministeriet, men det var kun i starten, for nu er projektet jo i fuld gang. Der er ansat tre køkkenassistenter, og der fremstilles 100 portioner mad om dagen, fortæller Bent Friis-Nielsen.

En del af disse portioner køres ud til en række mennesker, som er så gangbesværede, at de ikke selv kan komme på Glarmestervej.

- Oprindeligt var det jo meningen, at folk skulle samles og spise i fællesskab, og det gør 35-40 da også hver dag, men vi har naturligvis sagt ja til at bringe maden ud til dem, der ikke mere kan komme selv, fortæller Bent Friis-Nielsen.

Cafeen drives for den forskel, der er mellem indtægten for maden og udgifterne. Der gives et tilskud fra Svendborg Kommune, og så er der jo indtægterne fra genbrugscentret.

- Jeg nyder, at have god tid til cafeen og genbrugscentret. Jeg kunne godt lide at være præst, men også at have en dagligdag med andre gøremål blandt sognebørnene, og det blev så altså det sociale arbejde, siger Bent Friis-Nielsen.

Bopæl midt i sognet

Da han gik på pension, valgte han og hustruen, Dorit, at slå sig ned midt i Fredens Sogn. De købte et parcelhus på Sandalsvænget 17, hvor de har indrettet sig hyggeligt.

- Der er jo mange afgåede præster, der flytter væk fra sognet. Vi kunne have valgt at flytte til København, men det tror jeg ikke, min kone ville. Eller vi kunne bosætte os i Holstebro, som vi har lært at kende som en dejlig og driftig by, men så skulle vi have opbygget et helt nyt netværk. I Svendborg har vi en søn og børnebørn - og en stor venne- og bekendtskabskreds. Derfor bliver vi, slår Bent Friis-Nielsen fast.

Når han nævner Holstebro, skyldes det, at han og hustruen igennem mange år har besøgt den vestjyske by. De er ivrige campister og har Vedersø som et foretrukkent mål - og det har medført mange besøg i den nærliggende Holstebro.

Campingvognen er også ofte kørt til Sydfrankrig.

- Det var dejligt at kunne drage af sted med campingvognen - især når ens arbejdssted og bopæl var den samme, konstaterer Bent Friis-Nielsen.

Man skal se sig godt for

Han er født i København - og begyndte egentlig at studere medicin, men valgte teologien. Han fik sin embedseksamen i 1966. Hans første kald var i et landsogn, Skjold mellem Horsens og Vejle. Siden blev det til 13 år i Kalundborg:

- Derefter var det tiden at søge noget nyt, og da min kone er fra Fyn, søgte jeg til Fredens sogn. Det er et sammesat sogn med socialt boligbyggeri og parcelhuse, og det passer mig fint. Jeg kunne nok ikke være guld-kystpræst. En præst skal se sig godt for, når han søger embede. Præst og befolkning skal helst passe sammen, siger Bent Friis-Nielsen.

En del af sin nyvudne tid bruger han ved computeren - til slægtsforskning.

- Efterhånden er kirkebøgerne lagt ud på nettet, så man kan sidde hjemme. Jeg har ført min slægt tilbage til 1740 og har 1500 personer at holde rede på foreløbig, men det er jo ikke noget problem, når man har et godt program, siger Bent Friis-Nielsen.

Han elsker at læse krimier, og blandt hans favoritter er amerikanske Patrica D. Cornwell og svenske Camilla Läckberg.

Bent Friis Nielsen har tre børn, som bor i henholdsvis Svendborg og København, og han har seks børnebørn plus et i vente.

Fredens emeritus fortsat aktiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce