Fra provokatør til kongelig hofleverandør

Kunstner Bjørn Nørgaard fylder 70.

Fra provokatør til kongelig hofleverandør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det chokerede og forargede nationen, da den unge kunstner og provokatør Bjørn Nørgaard, der søndag den 21. maj fylder 70 år, i 1970 slagtede en udtjent arbejdshest - Røde Fane - på en mark i Nordsjælland.

I Hesteofringen blev dyret parteret og fordelt i syltetøjsglas. Det sidste skulle have foregået på kunstmuseet Louisiana, som imidlertid fik kolde fødder.Til gengæld agerede pressen publikum for aktionen, der blev betegnet som en protest mod Vietnam-krigen. Året forinden stod Nørgaard sammen med sin kone, Lene Adler Petersen, bag en lige så berømt happening - Den kvindelige Kristus - hvorunder hustruen vandrede nøgen med et kors gennem Børsen i København. Det skulle minde børshandlerne og samfundet om Jesu besøg i templet.

Meget vand er løbet i åen siden, og i dag kan Bjørn Nørgaard nærmest kalde sig kongelig hofleverandør. Af imponerende historiske gobeliner til dronningen og af en sarkofag til både dronning Margrethe og prins Henrik.

De første hænger i Riddersalen på Christiansborg Slot. Dobbeltsarkofagen til regentparret, der til sin tid skal placeres i Roskilde Domkirke, er ved at blive gjort færdig i Tjekkiet.

Et ridderkors til den tidligere samfundsomstyrter er det også blevet til. Samt Eckersberg-Medaillen i 1980 og Thorvaldsen Medaillen i 1996.

Men Nørgaard har gjort og været så meget andet.

Han var i 1960'erne med til at grundlægge Eks-Skolen, et eksperimenterende kunstværksted, sammen med blandt andre kunstnerkollegerne Per Kirkeby og Poul Gernes. Han har lavet film og udsmykket Gladsaxe Hovedbibliotek og skabt belægningen på Amagertorv på Strøget i København.

Og i årene 1985-1994 var den gamle oprører så skulpturprofessor ved Kunstakademiet, ligesom han har engageret sig i Det Særlige Bygningstilsyn og fredning af vigtige kulturhistoriske bygninger.

At den nu 70-årige stadig er aktiv med udstillinger og andre gøremål, vidner hans hjemmeside om. Så sent som i april deltog han i en keramikudstilling i Nanjing i Kina. (ritzau)

Fra provokatør til kongelig hofleverandør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce