Fra lærling til værftsdirektør

Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fra lærling til værftsdirektør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

JUBILÆUM: Finn Buus Nielsen, chef på Lindøværftet, har været ansat hos A. P. Møller-Mærsk i 40 år

Kedeldragten er for længst udskiftet med hvid skjorte og slips, som det mere passer sig for lederen af det store Lindø-værft. I morgen - tirsdag - er det 40 år siden, at Finn Buus Nielsen for første gang gik gennem porten til den A. P. Møller-Mærsk-ejede virksomhed i Munkebo som nyansat klejnsmedelærling. For kun få måneder siden vendte han tilbage som administrerende direktør.

Finn Buus Nielsen er godt kendt med forholdene på Odense Staalskibsværft A/S, som det officielle navn lyder. Her har han tilbragt mange af årene som medarbejder i A. P. Møller-Mærsk-koncernen.

Lærepladsen var ikke fremmed for den unge Finn Buus Nielsen. Hans far havde arbejde på Lindø-værftet som svejser, efter at familien fire år tidligere var flyttet fra Salling til et af værftets huse i Munkebo. Dengang var der brug for al den arbejdskraft, som kunne skaffes.

Med svendebrevet i hånden og titlen "Årets Lærling" fra 1970 fik Finn Buus Nielsen overstået den obligatoriske soldatertid, inden han vendte tilbage til Lindø og Munkebo. Han blev hurtigt udnævnt til formand og skiftede dermed fra arbejder til funktionær.

Senere fulgte funktioner som undermester og fra 1985 driftsleder. Til de tidlige fortjenester hører, at Finn Buus Nielsen lige fra starten følte ansvar for medarbejderne under hans ledelse.

Et egentligt gennembrud til direktionskontorerne kom i 1994. Da blev Finn Buus Nielsen med titel af projektchef sendt til Loksa Shipyard i Estland, som Lindø-værftet netop havde overtaget.

Forinden fik han nærmest et vink med en vognstang om, at den daværende Lindø-direktion var parat til at satse på ham. Finn Buus Nielsen kom til at gennemgå en højt placeret international lederuddannelse over tre år i Fontainebleau ved Paris.

Lærdommen kom ham i høj grad til nytte i Letland, og i forvejen var han kendt med opgaver i det store udland. Inogle år hørte det til Finn Buus Nielsens arbejde at rejse rundt for at lede opgaver med justeringer og forbedringer af skibe, som var bygget i Munkebo.

Han kan således siges at være godt rustet, da han i 1996 blev produktionsdirektør for containerfabrikken Mærsk Container Industri i Tinglev. Tre år senere rykkede Finn Buus Nielsen ind i direktionskontoret som administrerende direktør.

For Finn Buus Nielsen blev det en ny udfordring i en stadig mere globaliseret verden. Det koster, og han deltog i processen med at skære ned herhjemme for i stigende grad at flytte produktionen til Kina.

Finn Buus Nielsen fik en halv snes år i Sønderjylland, før han igen vendte tilbage til Fyn og nye opgaver i A. P. Møller-Mærsk. Helt nøjagtigt siden 19. april i år har han været administrerende direktør for Odense Staalskibsværft A/S.

Faktisk gik der rygter om, at han skulle overtage chefstolen allerede et par år tidligere. Dengang blev direktøren hentet uden for A. P. Møller-Mærsk-gruppen, men da han valgte at stoppe, gik ansvaret videre til den tidligere lærling.

Finn Buus Nielsen vendte tilbage til en virksomhed, hvor der altid har stået stor respekt omkring hans indsats. Ikke mindst blandt de ansatte, som gennem årene har kunnet følge hans karriere.

Typisk for Finn Buus Nielsen lagde han ud med en slags opgør omkring Lindø-værftets fremtid. Han gad ikke mere høre tale om, at Lindø skal lukkes, men alle må vænne sig til, at hver dag er en kamp for overlevelse.

- Der er ikke noget, der hedder, "hvis Lindø lukker". Jeg er da godt klar over, at vi ikke kan overleve, hvis vi år efter år laver underskud. Men med mit kendskab til værftets tilstand vil det slet ikke komme på tale, lød det i et interview i Fyens Stiftstidende kort tid efter, at Finn Buus Nielsen var tiltrådt.

Fra eksperter i ledelsen lød der ros til værftsdirektøren for at skifte fokus. Han fik kredit for at bruge sin energi på at fortælle medarbejderne, hvordan værftet overlever.

Jobskiftet betød i mere end en forstand, at Finn Bruus Nielsen kom tilbage til sine rødder, og det samme gælder hustruen Ingrid Steenstrøm Nielsen. De blev gift i 1975, og parret har to børn.

Ingrid Steenstrøm Nielsen er fra Munkebo og læreruddannet. Hun var skoleinspektør på Svishaveskolen i Munkebo, da familien i midten af 1990'erne flyttede fra den fynske værftsby til Aabenraa. Nu er bopælen Hindsholmvej 20, Kerteminde.

Reception på Odense Staalskibsværft, Lindø, fredag den 4. august kl. 13-15.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fra lærling til værftsdirektør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce