Fra alvor til humor

Logebrødrene, her med Henrik Koefoed som Karen Blixen, morer sig også i kvindetøj.
Foto: Sten Brogaard.

Fra alvor til humor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skuespilleren Henrik Koefoed har et mangesidet talent. Det humoristiske kan opleves i Odense sidst i november.

Der kan synes milevidt fra en alvorsfuld rolle på Det kongelige Teater til en scene ude i landet i selskab med logebrødrene fra Ørkenes Sønner og en landmandssketch.

Men skuespilleren Henrik Koefoed mestrer begge dele og det, der ligger imellem.

Fra tirsdag og fem dage frem gæster sangerlogen Ørkenens Sønner, der foruden Henrik Koefoed består af Søren Pilmark, Niels Olsen, og Asger Reher, Odense, hvor de, som der er tradition for det, spiller for fulde huse.

Smagsdommerne vil sikert mene, logebrødrenes humor er lavkomik af værste skuffe, men anmelderne har rost den nyeste forestilling, "En sang fra de varme lande" til skyerne, givet den seks stjerner, og publikum strømmer til.

Flere steder i landet, også i Odense, er der arrangeret ekstraforestillinger til foråret for at lette trykket på billetlugerne. Foreløbig er den sidste forestilling annonceret til 21. juni i Frederikshavn.

Så har forestillingen kørt i mere end et år, idet der var premiere 3. april i år i Glassalen i Tivoli.

"En sang fra de varme lande" er den sjette i rækken, siden logebrødrene lagde ud under mere ydmyge forhold i restaurant Allégade 10 i 1991.

Her var det Flemming Enevold, der var fjerdemand, men han blev i næste show fra 1994 afløst af Niels Olsen.

Henrik Koefoed er uddannet på Statens Teaterskole 1980, og siden har han medvirket i adskillige film og teaterstykker.

Han var i slutningen af 1980'erne tilknyttet Det Kongelige Teater og igen i 1994, men har haft adskillige afstikkere til andre af de københavnske teatret.

Han er produktiv som få og har et kæmpe register at trække på. Det eneste, der måske ikke ligger lige til for Henrik Koefoed er de store helteroller, som hans statur og udstråling ikke rigtig passer ind i.

Han debutterede på film i 1979 som den unge gymnasieelev David i Leif Panduros "Rend mig i traditionerne".

Den unge skuespiller høstede megen ros for denne rolle, der blev beskrevet som den bedste i filmen, men i årene efter var der ikke meget at komme efter i dansk film, men i stedet blomstrede hans teaterkarriere.

Efter elevskolen fulgte en tid hos Preben Harris på Folketeatret, hvor han flere gange spillede nydelig ung mand i klassikerne, men han har også været den slagfærdige og humørfyldte Nikolaj i "Nøddebo Præstegaard".

Filmmediet kom dog senere, først i form af tv-serier.

Fra 1985 er han hentet ind til otte af de mest populære tv-serier, blandt andre "Taxa", "Rejseholdet" , "Nikolaj og Julie" og "Krøniken".

I alt har Henrik Koefoed medvirket i 11 spillefilm, senest Susanne Biers "Brødre" og "Far til Fire i stor stil", hvor han også spiller sammen med Niels Olsen.

Også børnene har nydt godt af hans talent. Dels har han medvirket i fire julekalendere, dels lagt stemme til figurer i 10 tegnefilm

Talentet rækker også til at spille revy. Han har været med i Mogenstrup, Hjørring Revyen og Cirkusrevyen.

Han kan være både den skarptskårne og den karikerende, men han har også poetiske og følsomme strenge at spille på.

Den musikalske åre har han haft fra ungdommen, hvor han et par år studerede på musikkonservatoriet i Aalborg. Hans instrument var basun.

I Ørkenens Sønner går Henrik Koefoed under navnet Yassirfir Dosirfem, og han giver den blandt meget andet som i Dorthe landmandssketchene med Søren Pilmark som Grethe.

Det er også i Ørkenens Sønner han slår sig løs i en parodi af den store skuespiller Jørgen Reenberg. De har begge spillet rollen som en yderst vellignende H.C. Andersen i Per Olov Engquists "Fra regnormenes Liv".

I dette års udgave af ørkensønnerne spiller Henrik Koefoed blandt andet Karen Blixen.

Netop hans rolle som H.C. Andersen bragte Henrik Koefoed ud i hele verden på tv-skærmen, da DR sendte det stort anlagte show "Once Upon a Time" i anledning af digterens 200 års dag.

Han var på turne med "Fra regnormenes Liv", da DR hyrede ham til at spille H.C. Andersen i enkelte optagelser til showet.

Det er dog ikke noget, der har bragt store roller med sig i udenlandske film.

Men som han selv sagde med sædvanlig humor:

- Der er mange, der taler bedre engelsk end jeg, og som er nemmere at få fat i.

Han var er nemlig en meget travl herre, og de mange ekstraforestillinger i selskab med logebrødrene, har booket kalenderen til bristepunktet.

Fra alvor til humor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce