Fra Odense til Haag


Fra Odense til Haag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professor i folkeret Frederik Harhoff er ny FN-dommer efter kun tre måneder på SDU

En velbesøgt tiltrædelsesforelæsning med titlen "For vores egen skyld" og nogle få, men meget populære forelæsninger ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

Det var alt, hvad de cirka 500 fynske jurastuderende fik set og hørt til Frederik Harhoff i denne omgang.

Den 57-årige folkeretsekspert blev den 1. oktober sidste år hentet til Odense, efter at han i en årrække har været tilknyttet Københavns Universitet. Harhoff er professor i folkeret og hans primære kompetenceområde er krigens ret og humanitær folkeret. Det er inden for disse områder, han blev hentet til Odense for at forske og undervise vordende jurister.

Men i første omgang blev det altså stort set kun til forventningernes glæde på det syddanske universitet. Det skyldes, at professoren tilhører en lille eksklusive skare, der er opført på listen over dommere, som står til rådighed for FN's Krigsforbrydertribunal for eks-Jugoslavien. Det er FN's øverste organ, Generalforsamlingen, der sammensætter listen, hvilket blot understreger, hvor ærefuld udnævnelsen er.

Her i januar kom der så bud, at den fynske professor var blevet udnævnt som dommer ved FN-tribunalet (ICTY) i den hollandske regeringsby Haag. Han har derfor søgt og fået orlov fra Syddansk Universitet, mens FN-opgaverne står på.

Frederik Harhoff er dommer i to sager, som begge har deres udspring i krigene på Balkan i 1990'erne. Den første, som allerede er gået i gang, er mod Dragomir Milosevic. Under Balkan-krigene var Milosevic general, og han er blandt andet tiltalt for belejringen af den bosniske hovedstad Sarajevo i årene 1994-96. En dom kan først ventes til efteråret.

Den nye fynske professor er også dommer i sag en mod den tidligere serbiske politiker Vojislav Seselj. Den 52-årige Seselj blev overført til tribunalet i Haag i marts i fjor, og denne sag forventes at vare omkring halvandet år.

Hvervet i Haag er blot den seneste af flere opgaver, som Frederik Harhoff har løst for FN. I årene 1996-98 var han således retschef ved organisationens krigsforbrydertribunal for Rwanda efter folkedrabet i den fattige afrikanske stat. Det var en professionel udfordring, men også en oplevelse, der satte sig dybe spor i sjælen.

- Man kan undre sig over, at så megen ondskab kan springe ud af en natur, der er så smuk. På bare to måneder blev 800.000 tutsier i Rwanda dræbt af hutuerne, som i 100 år havde været undertrykt.

Gadedrenge huggede med deres machetter hovederne af tutsier, og de kastede håndgranater ind ad vinduerne til kirker, hvor folk havde søgt tilflugt. Det var et ufatteligt vanvid, siger Frederik Harhoff, der måtte bruge flere måneder på at komme sig over oplevelserne i Rwanda, da han vendte hjem til boligen på Frederiksberg.

Frederik Harhoff er opvokset i et hjem med klaver. Hans far var ambassadør G.F.K. Harhoff, som gjorde tjeneste i bl.a. Frankrig, Indonesien, Algier og USA. Unge Frederik blev student fra Herlufsholm Kostskole i 1969 og var otte år senere færdig som jurist fra Københavns Universitet.

Bortset fra nogle få år som advokatfuldmægtig var han fast tilknyttet Københavns Universitet, hvor han hurtigt gjorde folkeretten til sit speciale. Professor-titlen kunne han sætte på sit visitkort i 1993.

Gennem årene har Harhoff været stærkt engageret i humanitært arbejde. Det er sket som bestyrelsesmedlem for Det Danske Center for Menneskerettigheder, Flygtningenævnet og Folkeretsudvalget under Dansk Røde Kors. Desuden er han en flittig debattør, som ofte deler ud af sin viden og sine holdninger i medierne.

Når bølgerne er gået højt om behandlingen af terrormistænkte på bl.a. Guantanamo har Frederik Harhoff flere gange skåret igennem med ordene: "Alle - undtagen spioner og krigsfanger - er omfattet af Geneve-konventionerne, når der føres krig. Enten som krigsfanger eller civile. Derfor skal Al Qaeda- og Taleban-folkene også behandles som krigsfanger."

Og efter hængningen af Saddam Hussein forleden skrev folkerets-professoren et debatindlæg i Politiken, hvori det bl.a. hed: "Der findes ingen særlige regler om den død, eksdiktatorer kan få. De skal dø som alle os andre, men fælles for alle mennesker gælder kravet om en værdig død."

Som tidligere nævnt kan Frederik Harhoffs dommeropgaver i Haag let tage op mod et par år. De jurastuderende i Odense må derfor væbne sig med tålmodighed, før de igen kan nyde hans forelæsninger på Juridisk Institut - hvis ikke FN kalder med en ny opgave.
Fakta
Frederik Georg Harhoff.

Født den 27. maj 1949.

Cand.jur. 1977 fra Københavns Universitet.

Lektor 1985, docent fra 1999.

Dr.jur. i folkeret 1993.

Kst. landsdommer ved Østre Landsret i 2001.

Tilknyttet Syddansk Universitet den 1. oktober 2006.

Netop udpeget som dommer ved FN-tribunalet i Haag.

Fra Odense til Haag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce