Fra Bagdad til Odense

Foto: Christian Brandt

Fra Bagdad til Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter 30 år i hæren bliver den 51-årige Mogens Bech ny chef for Totalforsvarsregion Fyn

Fra det militært betændte Bagdad via en skiferie i Alperne til det fredelige Odense.

Det er det sceneskift, som den 51-årige oberst Mogens Bech elegant og smertefrit har foretaget de seneste uger.

Den 1. februar tiltræder han som chef for Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland. Her afløser han oberst Keller Nielsen, som efter godt to år siger farvel til Odense for at fortsætte sin karriere som stabschef ved Danske Division i Haderslev.

Fra sit kontor på Odense Kaserne får oberst Mogens Bech ansvaret for over 9000 mænd og kvinder, som er spredt ud over den store bid af Danmark, der dækker Region Syddanmarks område. Deres arbejdspladser udgøres af 60 område-, politi- og stabskompagnier, infanteri-, motoriserede overvågnings-, patrulje- og musikenheder, fem hærhjemmeværnsdistrikter, hovedkvarteret på Odense Kaserne og områdeværkstedet og uddannelsescenteret i Søgårdlejren.

Mogens Bech kommer til Odense vel rustet fra seks måneders tjeneste som brigadegeneral i Bagdad, hvor han måtte dele tilværelsen mellem tre ugedage i den stærkt bevogtede grønne zone og fire i den relativ sikre røde zone.

Under opholdet i den irakiske hovedstad nåede han at deltage i den traditionsrige Dancon-march. Den er blevet gennemført i Bagdad adskillige gange tidligere, men måtte i foråret 2008 aflyses på grund af den spændte sikkerhedssituation.

Den 15. november turde man imidlertid sende feltet af sted i den Internationale Zone.

Klokken fem om morgenen var Mogens Bech og cirka 400 andre soldater og civile troppet op ved den amerikanske ambassade, hvor også det danske kontingent bor. Herfra blev deltagerne sendt ud på den 22 kilometer lange rute, der bestod af fem omgange på en rundstrækning i den internationale zone.

Med mere eller mindre ømme fødder og ben kom deltagerne i mål, og alle fik overrakt et certifikat og den eftertragtede Dancon-march medalje. Overskuddet fra marchen gik til velgørenhed i Irak, og Mogens Bech har fået sin flotte medalje med hjem som et varigt minde fra tjenesten i det borgerkrigshærgede Irak.

Medaljen er langt fra den eneste hæder, som Mogens Bech har modtaget gennem sin 30 år lange militærkarriere. I december 2007 fik han af den franske brigadegeneral Eric Arnaud overrakt det franske forsvars fortjenstmedalje sammen med otte andre danske officerer. Det var en anerkendelse for det fransk-danske samarbejde indenfor rammerne af KFOR i Kosovo. Her gjorde Mogens Bech tjeneste i 2005-06 som chef for den danske styrke, som arbejder i den nordlige del af Kosovo.

Den nye chef for Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland er opvokset i Randers, og det var også her, han trådte sine militære barnesko som værnepligtig ved ingeniørtropperne. Han tog til Århus en tid og læste HA, inden han i 1977 valgte at blive professionel soldat.

Det har i de forløbne godt 30 år betydet, at han har haft 14 tjenestesteder på så forskellige geografiske lokaliteter som Farum, Randers, København, Skive, Karup, Polen, Tyskland, Kosovo og nu senest Irak.

- Nomadelivet er betingelsen, når man vil arbejde i Forsvaret, selv om det ikke altid er let at kombinere med et normalt privatliv, siger Mogens Bech.

Han har i mange år været gift med Mette, som er sygeplejerske, og hun og parrets datter fulgte troligt med, da Mogens Bech gjorde tjeneste i Polen og Tyskland. Derimod blev de hjemme i familiens hus i Skive, da farmand drog til Kosovo og Bagdad.

Datteren er nu blevet 21 år og er flyttet til Århus. Derfor har Mette og Mogens Bech fundet tiden inde til at flytte, og de har anskaffet en bolig i Odenses midtby, så Mogens Bech kommer i behagelig afstand af sit kontor på Odense Kaserne.

En af de store opgaver, der venter den nye chef for Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland, er Hjemmeværnets forestående 60 års jubilæum. Han får også et stort ord at skulle have sagt i diskussionen om regionens eventuelle deltagelse i den internationale opgave i Afghanistan.

- Det bliver en spændende tid i Odense. Efter 30 år i hæren glæder jeg mig meget til at arbejde i en helt anden organisation med højt motiverede frivillige medlemmer, siger oberst Mogens Bech.
Foto: Christian Brandt

Fra Bagdad til Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce