Formand for en kuldsejlet EU-Kommission fylder 80

Jacques Santer fylder 80. Foto: Erik Luntang/NORDFOTO

Formand for en kuldsejlet EU-Kommission fylder 80

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var ellers slet ikke meningen, at Jacques Santer, der torsdag den 18. maj fylder 80 år, skulle have været formand for EU-Kommissionen.

Frankrig og Tyskland var enige om at pege på belgieren Jean-Luc Dehaene, men da den daværende britiske premierminister, John Major, nedlagde veto mod ham, blev der indgået et kompromis om Jacques Santer fra Luxembourg.

I et ældre interview med BT har Santer fortalt, at han fik overbragt beskeden af den tidligere tyske forbundskansler Helmut Kohl i en sen aftentime.

- Der er enighed blandt de store europæiske lande om at pege på dig, sagde Kohl til Santers overraskelse i telefonen.

I 1995 satte Santer sig på den europæiske toppost, men det fik en brat afslutning fire år senere. Her gik hele kommissionen af, efter at en rapport havde fremsat beskyldninger om korruption blandt nogle af kommissærerne.

I samme rapport blev Santer også kritiseret for dårlig styring af kommissionens daværende sikkerhedstjeneste.

Efter længere tids pres - særligt fra medlemmerne af EU-Parlamentet - endte det altså med, at hele kommissionen trådte tilbage for første gang i historien.

Den dag i dag betragtes det stadig som en af de største skandaler i EU's historie.

Inden Santer blev kommissionsformand, havde han en politisk karriere i Luxembourg. Han er fra Det Kristelige Sociale Folkeparti og var finansminister og senere premierminister.

Santer fortsatte i EU-politik efter at være gået af som kommissionsformand. Fra 1999 til 2004 var han således medlem af EU-Parlamentet.

I 2012 blev han igen en del af EU-systemet, da han blev ansat i en afdeling af eurozonens særlige redningsfond. (ritzau)

Formand for en kuldsejlet EU-Kommission fylder 80

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce