For patienternes skyld

Foto: Birgitte Carol Heiberg

For patienternes skyld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overlæge Ann Knoop fra Odense Universitetshospital gør en stor indsats med forskning i brystkræft

Først kom hun i avisen, fordi hun fik 100.000 kr. fra et legat i Odense til støtte af sin forskning. Få dage senere brændte overlæge Ann Knoop fra Odense Universitetshospital igennem på fjernsynsskærmen.

I begge tilfælde skyldes det arbejdet for at hjælpe patienter med brystkræft, og på det område betragtes hun som en kapacitet både herhjemme og internationalt. Hun er heller ikke bange for at gå nye veje, og det var anledningen til hendes tv-optræden.

Set i bakspejlet kan hovedpersonen måske godt fortryde, at hun kom ind i folks stuer, fordi hendes melding skabte en vis opsigt. På den anden side finder Ann Knoop det vigtigt, at nye landvindinger inden for behandling af kræft kommer frem.

Så gør det mindre, at det korte tv-indslag kunne efterlade indtryk af, at hun fylder medicin i patienterne, før den er godkendt af myndighederne. Naturligvis har Ann Knoop de nødvendige tilladelser til en behandling, som i øvrigt ikke er sat i gang endnu. Det sker formentlig inden for de næste par uger.

Kort fortalt drejer det sig om et nyt præparat, som er blevet afprøvet i USA med gode resultater. Meget tyder på, at medicinen kan give hver fjerde kvinde med brystkræft større chance for få stillet sygdommen i bero gennem længere tid.

En sådan udfordring vil Ann Knoop ganske enkelt ikke lade ligge. Hun valgte at handle her og nu i stedet for blot at vente på, at pillen blev godkendt. Producenten sagde ja til at stille medicinen gratis til rådighed.

Derfor kan Ann Knoop give patienter med brystkræft dette tilbud, mens sundhedsmyndighederne på EU-plan ser på den nye medicin. Kravene er ganske skrappe, og populært sagt skal alle andre behandlingsformer være forsøgt, før patienterne får pillerne.

Lægeverdenen var ikke fremmed for den nu 45-årige Ann Knoop, da hun skulle vælge livsbane. Hun blev født i Århus og voksede op i det lille bysamfund Bov tæt på den dansk-tyske grænse. Her virkede hendes far som praktiserende læge.

Med en studentereksamen fra Aabenraa Statsskole i rygsækken og ungdomskæresten Hans Henrik i hånden forlod hun det sønderjyske for at tage til den fynske hovedstad. Det sjældne efternavn fulgte med, da de to fik papir på hinanden.

Ann Knoop passede sine medicinstudier på Syddansk Universitet, mens Hans Henrik Knoop gik på seminariet for at blive lærer. Han er ansat på Dansk Pædagogisk Universitet i København med opgaver, som bl.a. bringer ham rundt i hele landet.

Parret har en datter på 15 og en søn på 20 år. Sønnen er flyttet fra hjemmet i villaen på Grundtvigsvej i Odense og studerer jura på Syddansk Universitet.

Syv år efter at have begyndt lægestudierne kunne Ann Knoop forlade universitet i 1988 som medicinsk kandidat. Senere vendte hun tilbage for at tage en ph.d.-grad.

Bortset fra et års tid ved kræftafdelingen på Rigshospitalet har Ann Knoop hentet sin praktiske lægeerfaring på Odense Universitetshospital. Tidligt i forløbet var hun ikke i tvivl om, at hendes fremtid skulle ligge inden for kræftbehandling

Siden 2001 har Ann Knoop været speciallæge i onkologi med job både før og efter på universitetshospitalets kræftafdeling. Først som reservelæge og afdelingslæge samt fra 2005 overlæge med brystkræft som sit særlige område.

Hun finder det nærmest perfekt at dele sin indsats mellem lægearbejde og forskning. Eller sagt med andre ord mellem den kontante videnskab og de daglige realiteter i mødet med patienterne.

Ofte foregår behandlingen over længere tid. Ann Knoop betragter det som utroligt givende, når der opstår et tæt forhold mellem læge og patient.

Kræfterne til dagligdagens arbejde henter hun i høj grad gennem det håb, der ligger i indsatsen som forsker. Ann Knoop lægger stor vægt på at være med til at finde nye landvindinger i kampen mod kræftens mysterium.

Både herhjemme og internationalt er navnet Ann Knoop velkendt blandt læge- og forskerkolleger inden for brystkræft. Hun deler gerne ud af sin viden og sine erfaringer ved på professionelt plan at undervise, holde foredrag, deltage i kongresser i ind- og udland samt skrive artikler i lægefaglige tidsskrifter.

Mere jordnært stiller Ann Knoop gerne op for på et letforståeligt sprog at fortæl-le om sit arbejde. Som et eksempel kan det nævnes, at hun svarer på spørgsmål på en internetside om brystkræft.

Utålmodighed er både hendes styrke og svaghed. Hun optræder roligt og tillidsvækkende og kan godt vise temperament. Som når lang tids forskningsarbejde ender i en blindgyde. Efter en i overført betydning kraftig indånding er hun parat til at klø på igen.

For patienternes skyld.
Fakta
Ann Knoop er 45 år. Født i Århus og opvokset i den sønderjyske by Bov, hvor hendes far var praktiserende læge.

Student fra Aabenraa Statsskole og i 1988 medicinsk kandidat fra Syddansk Universitet i Odense.

Fortsatte lægeuddannelsen på først og fremmest Odense Universitetshospital. Speciallæge i onkologi fra 2001.

Siden 2005 overlæge på hospitalets kræftafdeling. Forsker i brystkræft.

For patienternes skyld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce