Folkekær kunstner

Skuespiller og instruktør Henning Moritzen fylder 80 år søndag den 3. august.
Foto: polfoto

Folkekær kunstner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Henning Moritzen, som fylder 80 år, hører til eliten blandt filmens og teatrets aktører

I Ernst Bruun Olsens seks år lange teatersucces "Teenagerlove", der havde premiere i 1962, stjal han alle kvindernes hjerter for rollen som superstjernen Billy Jack.

På Det Kongelige Teater lod han sig i 1970 frivilligt korsfæste i Peter Barnes' "Den herskende klasse."

Glanspræstationen som fidusmageren fyrst Igor i "Harry og kammertjeneren" fra 1961 indbragte ham en fornem Bodil.

På Det Kongelige Teater ydede han en uforglemmelig præstation i titelrollen i "Soldat Svejk i Anden Verdenskrig" i 1970.

Som familiefaren Poeten i Erik Ballings tre film om "Poeten og Lillemor" var han elsket af biografgængere over det ganske land.

Han var stjernen i filmen "Forelsket i København" fra 1961, hvor han spillede komponisten, der sang titelmelodien sammen med svenske Siw Malmkvist.

Og i filmen "Dansen med Regitze" fra 1989 høstede han påny roser fra anmeldere og publikum i smukt samspil med bl.a. Ghita Nørby og Fritz Helmuth.

Sådan kunne vi blive ved. Opremse store præstationer, som Henning Moritzen har ydet på scenen og teatret gennem næsten 60 år som skuespiller og tilmed inden for alle genrer.

Søndag fylder han 80 år. Han lever i dag et stille liv væk fra det rampelys, hvor han gennem årtier har kunnet sole sig som en af vore bedste skuespillere på teatret og på filmlærredet. Kun ved særlige lejligheder som den årlige Bodil-fest, en premiere eller en nær kollegas fødselsdag møder han glad frem med sin stok og smiler scenevant til fotograferne fra uge- og dagspressen.

Henning Moritzen måtte som ung gå et par længere omveje, før han blev skuespiller.

Han er født i Taarbæk ved København, hvor hans far var grosserer. Han var yngst i en søskendeflok på fire, tog realeksamen i Ordrup, men havde i de unge år lidt svært ved at finde sin rette hylde.

Han tog ud at sejle og efter tre år som messedreng kom han i kontorlære og arbejdede først i Direktoratet for Vareforsyning og senere i Østifternes Kreditforening. Det var dog lige en tand for stillesiddende, og derfor begyndte han at læse hos Blanche Funch for at forsøge sig som skuespiller. Ved første prøve til teaterskolen dumpede han imidlertid, men forsøgte igen med bedre held.

Derfor kunne han fra 1948-50 uddanne sig på Privatteatrenes Elevskole, og sine første trin på karrierestigen tog han i revyer på bl.a. ABC-Teatret, i Stig Lommers Dagmarrevy og på Allé Scenen, hvor han havde flere roller i datidens store dille, lystspil.

Herfra gik det løs med opgaver på både teatre og på film. I 1955 hentede Holger Gabrielsen ham til Det Kongelige Teater for at spille i Hostrups "Eventyr på Fodrejsen", og det førte til 20 års uafbrudt ansættelse på Kongens Nytorv.

Foruden "Teenagerlove", "Soldat Svejk i anden verdenskrig" var han her med i bl.a. "Den vægelsindede", "Esther", "Misantropen", "Den herskende klasse", "Erasmus Montanus", "Vildanden" og "Den glade enke".

Han begav sig også ud i hvervet som instruktør både på Det Kongelige Teater, Århus Teater, Det Ny Teater, Dramaten og Maxim i Stockholm og Stadsteatern i Hälsingborg.

Også på film og på tv har Henning Moritzen placeret sig som en alsidig kunstner. I tv-serierne "En by i provinsen" og i "Rejseholdet" har han spiller politimand, og rollerne som arbejdsgiveren Børge i Kasper Rostrups "Dansen med Regitze" og faderen i Thomas Vinterbergs prisbelønnede "Festen" er blot et par af de nyere i hans over 50 år lange filmkarriere. Netop rollen i "Festen" er af mange blevet betegnet som er højdepunkt i hans fornemme filmkarriere.

Et særlig kapitel i Henning Moritzens karriere er hans 14 år i den kendte og elskede radiofølgeton "Karlsens kvarter. Her lagde hans kone, Lise Ringheim, og han stemmer til ægteparret Karlsen.

Henning Moritzen og Lise Ringheim nåede at få 23 lykkelige år sammen som ægtepar, inden hun døde i 1994. Han var i sine yngre år gift med Betty Krohn, og han er far til Michael, som også er skuespiller, og Marianne Moritzen, som er filmarbejder og producer.

Folkekær kunstner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce