Fødselsdage


Fødselsdage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

65. Skibsfører Asger Bøge Henriksen, Rødbyvej 4, Thurø, fylder 65 år fredag.

Efter præliminæreksamen fra Haahrs Skole i Svendborg i 1956 kom han til søs med "Adi" af Svendborg og var året efter elev på Kogtved Søfartsskole, siden elev i rederiet J. Lauritzen. I 1963 tog han skibsførereksamen fra Svendborg Navigationsskole og mønstrede i 1964 ud som syrmand i J. Lauritzen, hvor han i 1971 blev overstyrmand i tankskibsflåden.

I 1974 blev han overstyrmand og assistent driller i rederiets olieboringsafdeling og i 1980 skibsfører på boreskibet "Danwood Ice". Han sejlede med rederiets boreskibe, til offshore-afdelingen i 1991 blev nedlagt, derefter i et par år i tankskibsflåden, indtil også denne blev nedlagt. Fra 1986 til 1994 var han medlem af rederiets bestyrelse.

Asger Bøge Henriksen har gjort en god indsats i bestyrelsen for Halfdanvejens Lodsejerlaug og blev i 1995 medlem af Odd Fellow Logen.

§%

70. Professor, dr. phil. Morten Nøjgaard, Åløkken 48, Bellinge, Odense SV, fylder 70 år i dag.

Morten Nøjgaard var blandt pionererne, da Odense Universitet - nu Syddansk Universitet - begyndte sit virke i den fynske hovedstad. Siden 1966 har han haft job som professor i romansk sprog og litteratur ved universitetet. Med fødselsdagen fratræder han sin stilling på grund af alder, men det betyder ikke, at han stopper sit forskningsarbejde.

Tværtimod har Morten Nøjgaard et par projekter i gang. Det ene gælder en undersøgelse på nordisk plan af den franske realisme og naturalismens reception, mens det andet endnu er i sin vorden. Projektet gælder forskning i romantikkens dualisme.

Morten Nøjgaard stammer fra Holbæk. Han blev cand. mag. i fransk og latin fra universitetet i København i 1959. Det førte til et arbejde som adjunkt på Birkerød Statsskole. Fra 1963 var han kandidatstipendiat samt universitetsadjunkt ved Københvans Universitet, inden turen tre år senere gik til Odense.

I1964 tog Morten Nøjgaard sin doktorgrad. Han har virket både med forskning og administration og står bag et stort og omfattende videnskabeligt forfatterskab. Dertil kan lægges medlemsskab af en række kollegiale og faglige selskaber og organisationer.

Gennemen kort periode var Morten Nøjgaard formand for Fransklærerforeningen. Siden 1970 har han taget sig af formandshvervet i Alliance Francaise i Odense.

100. Forhenværende snedkermester Haakon Nederland, Turkisvej 67, Tarup, Odense NV, fylder 100 år torsdag.

Haakon Nederland er født i Viby ved Århus. Forældrene drev købmandsforretning og faderen sad desuden i sognerådet.

I 1919 flyttede familien til Tommerup. Haakon Nederland fik en uddannelse som snedker i Odense, og under den store arbejdsløshed i 1933 tog han eksamen som bygningskonstruktør fra byens tekniske skole.

Lige fra ungdommen har han været dybt engageret i samfundsforhold og internationalt orienteret. To gange var Haakon Nederland elev på Den Internationale Højskole i Helsingør.

I1930'erne begyndte Haakon Nederland at bygge huse i Buddinge på Sjælland, og i 1940 blev han gift med sin Helga, der døde i foråret. Parret byggede selv hus i Glostrup, og herfra drev han bygevirksomhed.

Fra1971 flyttede de tilbage til Fyn. Pensionisttilværelsen er bl. a. blevet brugt til at bygge et sommerhus til datteren og svigersønnen, Karen og Preben Staunsgaard, der ligeledes bor i Tarup.

Gennem hele livet har Haakon Nederland været stærkt engageret i de tanker, der ligger bag Retsforbundet og den georgistiske ideologi. Han har skrevet masser af læserbreve og artikler.

Fra 1947 til 1953 stod han bag udgivelsen af bladet "Realitet". Han skrev mange af artiklerne, og sammen med hustruen sørgede han også for alt det praktiske med for eksempel at få det lille blad ud i et oplag på 10.000 hver anden uge.

Også på anden vis har han udnyttet sin skrivefærdighed. I1978 skrev han i tidsskriftet "Rødder" om sin tid som snedkerlærling, og som 98-årig fortalte han om sin barndom i Viby i "Vibybogen", der udgives af Viby lokalhistoriske Forening.

Åbent hus kl. 11-13.

§%

Fødselsdage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce