Fødselsdag


Fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

90

Maler og billedhugger. En ofte set kombination blandt billedkunstnere. Men Ib Geertsen, der onsdag den 7. januar fylder 90 år, har foruden at mestre begge kunstarter forenet dem i sine mobiler - en sammenføring af flade og rum, der fra flere sider nævnes som hans væsentligste bidrag til dansk kunst.

Geertsens mobiler kan blandt andet ses som udsmykning i Udenrigsministeriet.

Den ordblinde Ib Geertsen blev oprindelig uddannet som gartner, og som maler og billedhugger er han autodidakt.

Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1940 og malede i en årrække naturalistisk. Men i 1947 var han med til at stifte sammenslutningen Linie II, der tilstræbte et maleri, som var løsrevet fra et afbildende og fortællende motiv. Siden arbejdede han med den rene, konkrete kunst, hvor linjen, formen, farven og bevægelsen er indholdet.

- Hans kunst kendetegnes ved rene farveflader, harmoni og balance, der giver betragteren indre ro, som det hed i begrundelsen, da Ib Geertsen i 1991 tildeltes Thorvaldsen Medaillen - den højeste udmærkelse fra Akademiet for de skønne Kunster til billedkunstnere. Ti år senere udnævntes Geertsen til æresmedlem af Akademiet.

Ib Geertsen har sat farver på flere skoler og sygehuse, bl.a. Næstved Centralsygehus, Aalborg Sygehus Syd og Nord og Københavns Universitets GeoCenter. Han er repræsenteret på en lang række danske og svenske kunstmuseer, heriblandt Statens Museum for Kunst, ARoS i Århus, Fyns Kunstmuseum og Nordjyllands Kunstmuseum.

Ud over Thorvaldsen Medaillen har han modtaget Eckersberg Medaillen i 1978 og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse fra 1985.

Siden 1972 har Ib Geertsen været medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen. Blandt mange hverv har været medlemskab af Akademirådet og af Akademirådets udvalg for kirkekunst.

90

Alfred Jørgensen, P.M. Gang 12, Marstal, fylder 90 år i dag.

Alfred Jørgensen blev født på Skarø i 1919. Hans arbejdsliv startede som fisker på Skarø, indtil han i 1950 flyttede til Marstal med sin kone Else. Her startede han også som fisker. Senere blev han arbejdsmand på værfterne i Marstal, indtil han gik på efterløn som 60-årig. I mange år spillede han på sin harmonika til privatfester rundt om på Ærø. Først i Lehmann´s Rytme Trio og senere i Alfreds trio.

80

Else Madsen, Hjelevej 3, Landet, Tåsinge, fylder onsdag den 7. januar 80 år.

80

Marie Bjerre Hansen kan i morgen fejre sin 80 års fødselsdag efter 55 år som beboer på Svendborg Landevej i Frørup.

Marie Bjerre Hansen er gennem mange år blevet kendt vidt omkring som en dejlig værtinde med Bed & Breakfast på Skovvang. Hun har også i en årrække været aktiv medarrangør af arrangementer i Frørup?Tårup Ældreklub samt som sanger i Vindingekoret.

Dagen fejres hjemme med familien, og senere holdes fest for familie og venner.

65

Forhenværende kontorassistent Lili Wagner Hansen, Øster Hæsingevej 8, Øster Hæsinge, fylder 65 år i dag. Hun stammer fra Glamsbjerg og fik efter endt skolegang en uddannelse som kontorassistent hos højesteretssagfører Mogens Møller i Odense. I 1967 blev hun gift med Bent Hansen og bosat i Øster Hæsinge. De første mange år arbejdede hun på Faaborg Postkontor, men var fra 1980 til 2002 kontorassistent hos sin mand, der i den periode var indehaver af det lokale Albani-depot. Senere gik hun på efterløn og nyder nu samværet med familien, livet i parrets sommerhus og interessen for håndarbejde.

70

Landinspektør Jørgen Wrisberg, Strandvej 76, Svendborg, fylder 70 år i morgen. Jørgen Wrisberg arbejdede i Køge og på Bornholm, men kom først til landinspektør K. Dyre i Svendborg og blev 1973 ansat i Svendborg Kommunes tekniske forvaltning. Han var leder af planlægningssektionen, til han i 1999 gik på efterløn. I årenes løb har Jørgen Wrisberg haft succes med både bevaring af huse, brolægningsopgaver og kloak- og renoveringsopgaver for Svendborg Kommune. I dag nyder Jørgen Wrisberg et aktivt otium. Der er de lange cykelture, familien og samværet med kammeraterne i Svendborg Big Band. Der rejses en del til bl.a. Sydfrankrig og Alsace.

60

Flemming Rytter, der fylder 60 år den 7. januar, har siden 2005 været forsvarsattaché på den danske ambassade i Berlin. Her følger han udviklingen i det tyske forsvar - Bundeswehr - og rapporterer hjem til Danmark. I første række til forsvarsminister Søren Gade (V) og forsvarschef Tim Sloth Jørgensen, så både Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen er orienteret om, hvor forsvaret syd for den danske grænse bevæger sig hen.

Også mere praktiske opgaver tager Flemming Rytter sig af: Han er forbindelsesled mellem dansk og tysk forsvar, når der skal indkøbes nyt materiel, og det er ham, der indhenter såkaldt diplomatic clearence, når et fly eller et køretøj fra det danske forsvar vil passere tysk territorium.

Flemming Rytter var i årene fra 2001 til 2005 chef for Den Kongelige Livgarde, hvor han var ansvarlig for rekruttering og uddannelse af feltsoldater til udsendelse i internationale missioner. Selv er han udgået fra Hærens Officersskole i 1975 og blev siden daværende forsvarsminister Hans Engells sekretær. I 1985-87 var han Engells adjudant og skulle organisere ministerens officielle optrædener i forsvaret og sikre et godt forhold mellem minister og ledelsen i forsvaret.

Siden opbyggede han våbenkontrolsektionen i Forsvarskommandoen og var på en række inspektioner i Rusland, Hviderusland og Ukraine. I 1993-94 var han den danske general Finn Særmark-Thomsens operationsafdelingschef ved FN-styrkerne i Makedonien.

Flemming Rytter har gennem en årrække været frivillig aften- og nattevagt ved Sct. Nicolai Tjenesten i København, ligesom han i en periode var besøgsven for Ældresagen.

Fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce