Fødselsdag


Fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

106

Julie Astrid Westherdahl, Støberbakken 8, Svendborg, fylder 106 år på søndag.

Julie Westherdahl er født i Pindstrup på Djursland.

Senere flyttede hun med sin familie til Randers, hvor hun blev ung pige i huset hos en familie. Hun blev gift med maskinmester Magnus Westherdahl, og parret bosatte sig i 1942 i Svendborg. Ægtemanden sejlede først for A.E. Sørensen, men gik senere i land og arbejdede på Svendborg Skibsværft.

Julie Westherdahl blev enke i 1978.

De sidste 18 år har hun boet og klaret sig fint i lejligheden på Støberbakken.

Senest har hun haft mere brug for hjælp end tidligere, ligesom hun for en gangs skyld ikke har planlagt en stor fødseldagsfejring.

90

Søndag den 21. december fylder Mie Nakel, Wandallshaven 24, Svendborg, 90 år. I sine yngre år syede hun tøj for folk, hvilket hun var meget dygtig til, men siden blev hun ansat som sygemedhjælper på Sygekassens Hjem på Christinedalsvej i Svendborg, hvor hun var i mange år. Som 62-årig gik hun på pension og brugte en del af fritiden til at rejse udenlands flere gange om året. Ægteparret boede på Efterskolevej i Rantzausminde, hvor Mie Nakel lagde mange kræfter i den store have. Efter mandens død solgte hun huset til efterskolen og flyttede til Wandalsshaven, hvor hun er glad for at bo.

90

Selv om Helmut Schmidt den 23. december fylder 90 år, har Vesttysklands tidligere forbundskansler langtfra trukket sig tilbage. Han topper den tyske bestsellerliste med sine erindringer »Ude af tjeneste«, er fortsat udgiver af den liberale ugeavis Die Zeit i hjembyen Hamburg og giver med sine klokkeklare analyser gerne dagens politikere en opsang.

I dagene op til den runde fødselsdag har tyske tv-stationer bragt en hel række særudsendelser om ekskanslerens bedrifter: Den tidligere forsvars- og finansminister fik som socialdemokratisk forbundskansler fra 1974 til 1982 styret Vesttyskland gennem oliekrisen og den venstreekstremistiske RAF-terrorisme samt sat skub i den tysk-franske motor i det daværende EF.

Især i det såkaldte tyske efterår, da RAF-terrorismen kulminerede i bortførelser, drab og flykapringer, trådte Willy Brandts afløser i karakter som en principfast problemknuser, der selv under det hårdeste pres ikke gik med til at frigive terrorister. Beslutningen tynger ham stadig, da den kostede den bortførte arbejdsgiverformand Hanns-Martin Schleyer livet.

USA?s tidligere udenrigsminister Henry Kissinger beskriver i Die Zeit Schmidt som en nøgtern, fremsynet, modig mand, der aldrig er gået efter at blive populær, men som med sin ærlighed og moralske integritet fremstår som en global lederskikkelse og sand statsmand.

- I årtierne efter sit kanslerskab er han forblevet sin nations samvittighed og et intellektuelt fyrtårn for demokratiet i verden, skriver Kissinger.

Frankrigs tidligere præsident Valéry Giscard d?Estaing hylder i samme avis sin gamle ven som efterkrigstidens største kansler efter Konrad Adenauer samt som europæeren, »uden hvem vi ikke ville have formået at skabe et af de mest solide monetære fundamenter i verden«.

Den uddannede økonom fik nemlig i 1970?erne overbevist sine europæiske kolleger om at droppe fastkurspolitikken og skabt grundlaget for de største industrinationers samarbejde i det, der i dag kendes som G8. Til gengæld fik den tidligere værnemagtsofficer aldrig bugt med en eksploderende arbejdsløshed eller iværksat reformer af det allerede dengang alt for dyre tyske socialsystem.

Lærersønnen, som nu på 66. år er gift med barndomsveninden Loki, er altid forblevet tro mod sig selv, hvilket i 1982 også kostede ham posten som kansler.

Trods massive protester i sit eget parti, SPD, stod Schmidt fast på Natos såkaldte dobbeltbeslutning om at placere Pershingraketter over for sovjetrussiske SS-20-raketter, og efter en del internt kævl om finanspolitikken skiftede den liberale koalitionspartner side og trak tæppet væk under Schmidts regering.

Selv om helbredet efterhånden svigter, deler han stadig gode råd ud. Han er helt sin egen og trodser adskillige rygeforbud ved at storryge, hvor det falder ham ind - hvilket har indbragt ham titlen som Tysklands mest »coole person«.

Lystsejleren og klaverspilleren Schmidt har modtaget utallige hædersbevisninger og er æresborger i Hamburg, hvor hans politiske karriere tog fart, da han i 1962 som indenrigssenator med sikker hånd styrede redningsarbejdet under en oversvømmelseskatastrofe, som kostede 315 mennesker livet.

- I nødens stund formåede Helmut Schmidt med sin tilstedeværelse og resolutte handlen at give min familie en vigtig følelse: Tillid, siger forbundskansler Angela Merkel, hvis forældre kommer fra Hamburg.

75

Nina Jensen, Egeballe 9, Nr. Broby, fylder 75 år i dag.

75

Niels Børge Hansen, Bøstrupvej 10, Tranekær, fylder 75 år søndag den 21. december.

70

Pensioneret viceskoleinspektør Keld Stærk Hansen, Porthusvej 42A, Svendborg, fylder 70 år søndag. Keld Stærk Hansen kom i 1961 til Byskolen som lærer. Efter en halv snes år fulgte job på det daværende Vejstrup Skolehjem. Derefter blev fødselaren ansat på Faaborg Byskole, hvorefter han vendte hjem til Byskolen i Svendborg igen. Fra 1976 til 1993 var Keld Stærk Hansen tilknyttet Hømarkskolen i Svendborg. Her var han de sidste år viceskoleinspektør.

70

Snedkermester Ole Grau, Herman Nielsens Vej 6, Svendborg, fylder 70 år i morgen, lørdag. Ole GRau er født i Sdr. Omme og lærte tømrer- og snedkerfaget i Grindsted. I 1961 kom han til Svendborg, hvor han arbejde for forskellige mestre, til han i 1969 fik egen forretning i Rantzausminde. For få år siden gik han på pension, og der er nu blevet mere tid til den livslange passion for NSU-motorcykler.

65

Tidlgere leder af Rudkøbing Plejehjem, Jens Jakob Rabjerg, Nørrebro 48, Rudkøbing, fylder i morgen 65 år. Han der er født i Skjern, arbejdede i både Århus, Vejle og Børkop, inden han og hans hustru Laila i 1974 kom til Langeland, som ledere af det nye plejehjem, som var under opførelse. De kom således til at sætte deres præg på stedet lige fra starten, og det blev deres livsværk. Da de gik på pension sidste efterår efter 33 år som forstanderpar, modtog parret stor anerkendelse for en flot indsats båret af medmenneskelig forståelse baseret på kodeord som trivsel, tryghed og tillid. Ved den lejlighed valgte de at udskifte deres villa på Banevænget med et mindre hus på Nørrebro, for om sommeren holder de til i sommerhuset i Spodsbjerg, som de har haft siden 1975. Jens Rabjerg har desuden været engageret i Kassebølle Friskole, KFUM & Ks familiearbejde og i Rotary. Han er desuden i bestyrelsen for Diakonhøjskolen i Århus og formanden for grundejerforeningen Sølyst.

60

Forhenværende butiksassistent Marianne Skov, Kirkegyden 8, Svanninge, fylder 60 år i morgen.

Marianne Skov stammer fra Faaborg og blev efter endt skolegang butikselev i den daværende Haastrup Brugsforening. Senere fik hun ansættelse i Føtex i Odense og var en årrække sammen med sin mand, Mogens, bosat i Fraugde. I 1985 flyttede parret tilbage til Faaborg-egnen og hun fik arbejde i Super Brugsen Faaborg. Her var hun ansat frem til 1995, hvor hun måtte stoppe på grund af sygdom. Hun har sklerose og sidder nu i kørestol og har dagligt behov for andres hjælp. Hun bliver godt støttet af sin mand og de to sønner, der har skænket hende to børnebørn.

Hun er også glad for at tidligere kolleger i Brugsen er flinke til at aflægge besøg i hendes hjem.

50

Lis Pia Hjort, Højvænget 2, Assens, fylder 50 år på søndag.

18

Mette Holm Pedersen, Vesterlund 28c, Svendborg, fylder 18 år i dag.

Fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce