Flyverprinsen elsker golf

The Duke of York during the naming ceremony of the Royal Shallop 'Jubilant' on the River Thames at Isleworth. Afterwards the shallop began a journey down the Thames to Greenwich carrying a new Atomic Clock which is part of a Jubilee pageant. *... telling the story of Time.
Foto: OCKENDEN TIM OCKENDEN/PA PHOTOS

Flyverprinsen elsker golf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 50

Eftermiddagssolen skinnede, da chefen for politienheden på Buckingham Palace den 19. februar 1960 skridtede sindigt hen over slotspladsen for at hænge en meddelelse op på gitterporten foran det kongelige slot i London. "Dronningen er i dag kl. 15.30 nedkommet med en søn. Hendes majestæt og den nyfødte prins har det begge godt", stod der i den bulletin, som hele Storbritannien ventede på. "It’s a boy", proklamerede politikommissæren smilende, mens han fastgjorde meddelelsen. Hvorefter de omkring 2000 mennesker forsamlet uden for slotsgitteret brød ud i jubel.

Nu er der gået et halvt århundrede siden den solbeskinnede dag. I dag fylder prins Andrew Albert Christian Edward, den næstyngste af dronning Elizabeth II og prins Philips fire børn, 50 år.

Flåden blev hans kald. Efter grundskole i England, Skotland og Canada fravalgte prins Andrew universitetet for i stedet at blive indrulleret på Britannia-marineakademiet i Dartmouth. Og da Falklandskrigen brød ud i 1982, valgte dronning Elizabeth at lade Andrew forblive på hangarskibet Invincible, der hurtigt blev sat ind mod argentinerne. Under hele krigen gjorde den unge prins aktiv tjeneste som helikopterpilot. Prins Andrew fortsatte som pilot, næsten helt frem til han sluttede sin karriere i den britiske flåde i 2001.

Størst opmærksomhed fik Andrew dog i forbindelse med sit ægteskab med Sarah Ferguson, en barndomsveninde. De to blev gift den 23. juli 1986, samme dag som Andrew fik tildelt titlen hertug af York. Parrets to børn, prinsesserne Beatrice og Eugenie, blev født i 1988 og 1990. Den megen medievirak omkring den efter royal målestok noget ukonventionelle og bramfri hertuginde "Fergie" sled dog på det ellers lykkelige ægteskab. Det samme gjorde Andrews tilbagevendende fravær i forbindelse med hans flådekarriere. I maj 1996 blev de to skilt.

Siden sin afsked fra de væbnede styrker har prins Andrew lagt et betydeligt arbejde i at promovere britiske erhvervsfremstød i udlandet. Hans store passion, golf, er også årsag til, at han konstant er på farten verden over. Dog har det ført til ikke så lidt kritik og befæstet hans image af at være en uforbederlig playboy, at han gang på gang har lagt beslag på militærets fly og helikoptere, når han har skullet besøge sine yndlingsgolfbaner. (ritzau)

Flyverprinsen elsker golf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce