Film skal ses - hele tiden

Søren Høy - jeg har krudt i røven og er nok også lidt et dampbarn. Der skal ske noget.
Foto: AGNETE SCHLICHTKRULL/DR

Film skal ses - hele tiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV-INTERVIEW: DR's filmmand Søren Høy har præsenteret film med en iver og en energi, der er svær at overse

Lige nu flyder hele Søren Høys indkørsel med egetræ uden for huset på Amager, hvor han bor med sin kone. 15 rummeter træ, der skal kløves til pejsebrænde, for at være helt nøjagtig. Det har allerede ligget der et stykke tid, og det får nok også lov at blive liggende en tid endnu.

- Det fylder faktisk også hele fortovet. Du drømmer ikke om det. Det er helt absurd. Det er et projekt, man godt kunne undvære, men jeg opsøger det alligevel. Velvidende, at det vil drive mig til vanvid, erkender DR's filmanmelder energisk, før han bryder ud i en hurtig latter.

Alligevel er det vigtigt med den slags projekter, mener han. Både fordi praktisk arbejde som brændehugning betyder, at man kan gå og tænke lidt over tingene. Og så fordi den 32-årige vært på det nu lukkede "Filmland" på DR2 altid har gang i så mange projekter som muligt. Netop derfor får brændet lov til at ligge og irritere de forbipasserende lidt endnu: Der er nemlig liiige et par ting, der skal ordnes først. Blandt andet er der en bog, der skal skrives færdig, og så skal Søren Høy lave tema-aftener på DR2, efter at Filmland lukkede ved udgangen af sidste år. Hvilket i øvrigt ikke generer filmanmelderen.

Fra en flække i Jylland

- Jeg har ikke noget imod, at Filmland stoppede, for der skal ske noget nyt. Jeg vil gerne opleve noget hele tiden og udfordres af nye og spændende ting. Jeg har krudt i røven og er nok også lidt et damp-barn. Der skal ske noget, fortæller Søren Høy i et tempo, der ikke efterlader nogen tvivl om rigtigheden af det, han siger.

Omdrejningspunktet for langt de fleste af Søren Høys projekter er filmene. Lidenskaben for filmuniverset har fulgt ham, lige siden han voksede op lidt uden for Randers i en lille flække, der med hans egne ord bestod af 1500 sjæle, en købmand og en frisør.

Her så den syv-årige Søren Høy alt, hvad der var af film, når rejsebio kom til byen hver onsdag. Senere kom videomaskinen og åbnede en helt ny verden for filmentusiasten, der hurtigt blev fast kunde i "Videokælderen", hvor han lejede alle de videoer, som han så sammen med vennerne derhjemme. Venner, som han i øvrigt stadig ser film med den dag i dag.

Kender klassikerne

- Siden jeg kunne, har jeg set alle de film, jeg kom i nærheden af. Det er jo det, der kvalificerer en til at arbejde med film, for man kan ikke samle al den viden op siden hen. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, fordi der er så ufatteligt meget stof. At være filmanmelder handler om at starte tidligt, ellers kan man ikke overskue det. Man skal have et filmisk fundament, man skal have set sine klassikere, forklarer Søren Høy.

Til at begynde med handlede interessen for film mest bare om underholdning for den unge Søren Høy. Men der gik ikke lang tid, før han begyndte at lægge mærke til andre ting.

- Da jeg blev 13-14 år var jeg fuldt bevidst om genrer, æstetik og lydklipning, og jeg valgte film efter det. Det udviklede sig fra underholdning til en mere bevidst interesse, fortæller han.

Den brændende fascination af filmens verden har varet ved lige siden, og den er ikke blevet mindre med årene, snarere tværtimod.

- Når man arbejder med det, så kan man nemt se tre film i løbet af en arbejdsdag, og så lige to mere, når man kommer hjem. Hvis man ikke passer på, kan man se film hele tiden. Jeg bliver ikke firkantet i hovedet af det, men det kan godt komme til at fylde min dag på en ensporet måde. Hvis der er film døgnet rundt, så kan man sagtens leve et liv, hvor man ikke tænker på andet, og får et pseudo-forhold til virkeligheden. Men jeg har heldigvis også et stort socialt behov, som hiver mig ud. Det må ikke gå ud over alt muligt andet, fastslår Søren Høy.

Halvhyper

Alligevel er det vigtigt for ham hele tiden at søge ny viden og nye udfordringer på sit felt.

- På den måde er det jo aldrig et problem at være halv-hyper, for der er altid nogen, der gerne vil lege med. Jeg kan da godt forestille mig, at folk nogle gange kan få spat af det, men det går mig ikke på. Sådan er det. Jeg vil da gerne opføre mig ordentligt, men jeg har bare så svært ved det, fortæller han.

Så brændet bliver altså liggende lidt endnu, uden for huset på Amager.

Film skal ses - hele tiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce