Festlig pige i en hård branche

Ellen Sandal
Foto: Katrine Damkjær

Festlig pige i en hård branche

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hoteldirektør Ellen Sandal, Hotel Ærø i Svendborg, har taget for sig af oplevelses-retterne på livets ta? selv-bord

SVENDBORG: Det danske sygehusvæsen havde givetvis været sjovere, hvis Ellen Sandal havde fulgt sin intention om at blive sygeplejerske.

Til gengæld havde Svendborg været en dygtig hoteldirektør foruden, hvis pigen fra Ejby var gået i Florence Nightingales fodspor. Hun var sådan set godt på vej, da hun efter endt skolegang drog til England for at passe ældre, men hurtigt erkendte hun, at det måske var lige lovlig kedeligt for en pige med hendes temperament og mod på livet.

Hun syntes, der var sjovere på Englands-bådene, som sejlede hende frem og tilbage mellem Danmark og England, end på plejehjemmet, så det endte med et job i baren hos DFDS og dermed kontakt med søfolk, der havde været ude og opleve lidt af hvert i den store verden.

- Det var nok der, min eventyrlyst blev vakt, siger Ellen Sandal, der på torsdag den 5. februar fylder 50 år.

Hun erkender blankt, at hun er til fest og farver, hvis nogen ellers skulle være i tvivl, og hun har et motto, der i al sin enkelhed lyder således: - Med et godt humør og et lyst sind, går det ofte godt.
Ellen Sandal
Ellen Sandal
Foto: Katrine Damkjær

13 år til søs

- Livet har givet mig mange sjove oplevelser, og det er en erfaring, jeg har gjort mig, at dem får man - de sjove oplevelser - hvis man ikke holder sig tilbage, siger Ellen Sandal, der blev kok i stedet for sygeplejerske. Ikke fordi hun gik med en drøm om at stå ved gryderne resten af livet, men fordi hun så muligheder i den uddannelse - og hun så rigtigt.

Kombineret med en hotellederuddannelse lå verden åben for hende, og hun holdt sig ikke væk fra det store ta? selv-bord med oplevelser. Hun har sejlet i handelsflåden som hovmester, sejlet i rutefart på Færøerne og Island, sejlet i pendulfart med sultne og tørstige passagerer mellem Faaborg og Gelting i de glade toldfri dage, serviceret dem med de tykke tegnebøger på italienske krydstogskibe og meget, meget mere.

Det blev i alt til 13 år til søs, før Ellen Sandal gik i land, og i 1994 blev hun så første gang knyttet til Hotel Ærø i Svendborg. Egentlig gik hun selv og tumlede med planer om at købe hotellet på havnen i Svendborg, men i stedet købte pengemændene Jørgen Lundsgaard og Niels Højlund hotellet og ansatte Ellen Sandal som direktør.
Ellen Sandal er udstyret med et godt humør, stort engagement og høj effektivitet, hvilket er en god kombination, når man er hoteldirektør.
Ellen Sandal er udstyret med et godt humør, stort engagement og høj effektivitet, hvilket er en god kombination, når man er hoteldirektør.
Foto: Katrine Damkjær

Hår på brystet

Det var klogt set af begge parter. Ejerne fik en kompetent og dygtig leder til at drive hotellet, og den ambitiøse Ellen Sanddal fik folk i ryggen med lyst, evne og mod til at investere.

- Det har været et godt makkerskab. Vi taler lidt samme sprog. De mange år til søs har givet mig hår på brystet, så jeg kan hamle op med dem, siger Ellen Sandal med et stort smil og hentyder til Niels Højlund og Jørgen Lundsgaard.

I hendes første periode på fire år begyndte udbygningen og ombygningen af hotellet, og den fortsatte, da hun for seks år siden vendte tilbage. Nu er der ikke færre end 62 værelser tilknyttet hotellet, og nye projekter er i støbeskeen. Der skal gerne ske noget dér, hvor Ellen Sandal er.

- Jeg er utroligt glad for det her sted. Jeg føler, at det er min »baby«, der vokser sig stor og dejlig, og Svendborg er bare det bedste sted at bo, når man nu har valgt at bo i Danmark. Det er sådan en dejlig livlig by. Den passer lige til mit temperament, siger Ellen Sandal.

Fem år i Østen

Det var nok også derfor, hun vendte »hjem« i 2003 efter at have været væk i fem år, hvor hun fik tilfredsstillet sin eventyrlyst. Blandt andet i Singapore, hvor hun arrangerede fester for ambassaderne og lavede eget cateringfirma, der tog sig af maden, når high class- fruerne ikke orkede det. Siden tog hun til Laos og var med til at løbe et fem- stjernet resort i gang, og da det lykkedes helt godt, var der bud efter hende i Nepal, hvor et lignende resort lå fuldt funktionsdygtigt i det urolige land og ventede på gæster. Da de endelig kom, var der ikke penge i kassen til at købe mad for, så man også kunne bespise gæsterne, men heldigvis havde Ellen Sandal selv lidt penge på bunden af kufferten, og derfor endte også det med at gå godt. Hun havde humøret og det lyse sind med, selv om det så sort ud.

Suser lidt omkring

- Jo tak, der har været mange sjove oplevelser, siger Ellen Sandal, der stadig holder meget af at rejse ud og opleve, men rent arbejdsmæssigt føler hun sig stærkt knyttet til Svendborg og »sit« hotel.

- Det er givende at arbejde i en branche, hvor det primært er glade mennesker, man er omgivet af, og personligt kan jeg godt lide, at jeg aldrig ved, hvordan min arbejdsdag ender. Jeg suser lidt rundt over det hele, og det sker da også, at jeg selv må i køkkenet som i gamle dage, hvis der f.eks. er sygdom. Det er en livsstil at drive et hotel, og sådan skal det være. Hvis man ikke lægger hele sin sjæl i det, så går det bare ikke, siger Ellen Sandal, der er kendt af de fleste som den festlige pige. Men tag ikke fejl. Hun er også en benhård og effektiv forretningskvinde.

Ellers er man nemlig ikke ret længe i den branche.

I anledning af Ellen Sandals 50 års fødselsdag er der reception på Hotel Ærø torsdag den 5. februar fra kl. 16.

Festlig pige i en hård branche

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce