Fedt med alkohol i blodet

Allan Olsen. - Jeg fandt noget i flasken som jeg kunne bruge.

Fedt med alkohol i blodet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV-INTERVIEW: Skuespilleren Allan Olsen fortæller om filmen "Mig og Charly" i "Husker Du" på DR2. Da filmen blev optaget, var skuespilleren endnu ikke fyldt 20 år, men alligevel dybt afhængig af alkohol

Samtidig med, at Allan Olsens skuespillerkarriere skød raketfart med roller i film som "Mig og Charly", "Johnny Larsen" og "Lille Virgil og Orla Frøsnapper", sank han selv længere og længere mod bunden af sit eget alkoholmisbrug.

Det hele startede allerede, da han som 13-årig skulle blære sig over for nogle venner og vise, at han kunne drikke mere end dem. De var en gruppe drenge ude i en skov, og de drak Pernod med rød sodavand og spiste osterejer til.

- Det var fedt med alkohol i blodet, og jeg blev rolig. Jeg havde jo normalt damp ud af ørene, men pludselig fandt jeg en kontakt til at slukke for det og bare føle velvære og være afslappet. Jeg blev selvfølgelig skidefuld sekundet efter, men jeg fandt noget i flasken, som jeg kunne bruge, fortæller Allan Olsen i hurtige, næsten stakåndede vendinger.

Alkohol i familien

Allan Olsen blev så vild med følelsen, at han blev ved og først stoppede, da han fyldte 33. Som 14-15 årig var han så rutineret, at han kunne docere alkoholen og vidste præcis, hvor meget Bacardi han skulle have for at ramme sin rus. Han var i lære som glarmester, og når arbejdsugen var overstået, kastede han sig ud i byen og drak til søndag. Midt i det hele blev han opdaget af Morten Arnfred, instruktør på "Mig og Charly". Han ville have Allan Olsen til prøvefilmning, og den unge glarmester løb med rollen som Charly.

- Da jeg kom ind i filmbranchen og blev kendt, kunne jeg ikke finde ud af det. Jeg var meget hurtig på aftrækkeren, og jeg gjorde en masse ting lidt for hurtigt. Jeg blev en del af værtshusmiljøet, af byens hurtige livsstil, forklarer Allan Olsen, der forsøgte sig med antabus første gang, da han var 20 år. Hans forældre vidste, at han drak, men de kendte nok ikke helt omfanget af det, erkender skuespilleren.

- De vidste godt, at jeg drak i en tidlig alder, men det gjorde man i min familie, og de gik nok ud fra, at det ville finde et naturligt leje på et tidspunkt. Jeg havde ikke den dér fortrolighed med mine forældre, vi var ret dårlige til at løse konflikter og tale om tingene i mit barndomshjem, fortæller Allan Olsen, hvis far blandt andet arbejdede som murerarbejdsmand, mens moren var hjemmegående og rengøringskone.

- Der har været meget alkohol i min familie, min morfar og farfar drak meget, og mine forældre er opvokset med et helt andet mønster omkring alkohol, forklarer skuespilleren.
ALLANOLSEN
Født i 1960.

Uddannet glarmester.

Debuterede i filmen "Mig og Charly" fra 1978 og medvirkede derefter bl.a. i "Midt om Natten", "Lille Virgil og Orla Frøsnapper" og "Johnny Larsen", som han modtog en Bodil for i 1980. Senest spillede han den kriminelle Kaje i "Inkasso".

Bor i København med sin kone Charlotte, datteren Malou på 20 fra et tidligere forhold og den fælles søn Jakob på fem år.

Tager i dag på turné ca. to gange om året og holder foredrag om alkoholisme.

Rastløs og sårbar

Vendepunktet kom, da Allan Olsen var 33 år. På det tidspunkt havde han flere gange forsøgt sig med antabus, blandt andet på grund af datteren Malou, som han blev far til som 24-årig. Men hver gang endte han alligevel med at drikke igen. Bare for hyggens skyld

- I starten kunne jeg godt gennemføre arbejdet. Men så begyndte jeg at få problemer, fordi jeg var træt, havde bekymringer og ikke var fuld af energi, fordi det havde været en hård weekend. Langsomt bredte det sig ud over hele min tilværelse, forklarer Allan Olsen.

Han begyndte at miste job, han blev fyret, fordi han ikke mødte op til teaterforestillinger, og det rygtedes hurtigt i branchen, at Allan Olsen ikke kunne styre det. Forholdet til Malous mor var gået i stykker på grund af alkoholen, og nu fik han en sidste chance af sin nye kæreste, som i dag er hans nuværende kone: En Minnesota-kur. Allan Olsen erkendte sit misbrug, gennemførte og kom ud på den anden side.

- Det var en fantastisk befrielse ikke at skulle drikke, men pludselig se lys for enden at tunnellen, husker Allan Olsen, der har været ædru lige siden.

Pludselig var det nogle andre ting, der var i fokus. Han blev mere bevidst om sin datter, og sammen med hustruen adopterede han sønnen Jakob fra Vietnam for fem år siden, fortæller han stolt i det sædvanlige hurtige tempo. Men hvis Allan Olsen selv skal prøve at grave ind til årsagen for sit alkoholmisbrug, bliver tempoet langsommere og stemmen mere eftertænksom.

- Det var nok en rastløshed, umodenhed og sårbarhed. Jeg har altid været meget sanselig og haft antennerne ude, og når man har det, så er man nem at såre. Det er en kombination af at være meget følsom og så spille en anden, så folk ikke opdager det. Det dobbeltsind har jeg stadig, men i dag er det mig, der har kontrollen, forklarer han.

Fedt med alkohol i blodet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce