Farvel til fynsk

Jørgen Rosschou, basunist i Royal Garden Jazzband, stopper som aktiv jazzmusiker efter flere end 60 år i dansk jazz. De sidste 16 år i Royal Garden Jazzband. Ved en koncert, fredag den 14/8 - 09, på godset Stenalt på Djursland, blev Jørgen Rosschou hyldet på behørig vis. I baggrunden ses basist og kapelmester Flemming Seiersen og trommeslager Olav B. Hansen. Foto: Birgit Frandsen Foto: Birgit Frandsen

Farvel til fynsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

jazz-legende Portræt

Den 76-årige basunist og sanger Jørgen Rosschou fra Bogense hyldet ved afskedskoncert

Jørgen Rosschou har sat basunen til afkøling og ladet de 76 år gamle stemmebånd få lidt hvile.

Den fynske musiklegende har nemlig bevilget sig selv pension. Efter 60 år på både den fynske, nationale og internationale jazzscene har han spillet jazz i orkestersammenhæng for sidste gang.

Det skete sidste weekend ved en koncert på Stenalt Gods på Djursland. Her blev han behørig hyldet af publikum ved et total udsolgte arrangement og ikke mindst af de musikalske venner i Royal Garden Jazzband, hvor han har spillet i 16 år.

Han fortsætter med at spille renæssance-musik, som han har gjort en lang årrække.

- Og skulle der blive brug for en jazzmand med basun ved en enkelt lejlighed, kan jeg jo altid springe til som vikar, siger han med et smil.

Jørgen Rosschou har de seneste fem år boet i det, han kalder en lille æske af et hus nær Fredskoven i Bogense. Her nyder han sammen med sin kone, Ragnhild, pensionistlivet fyldt med minder fra arbejdslivet som lærer og de 60 år som musiker.

Han er uddannet lærer i sin fødeby Odense, og var i flere år ansat på Sct. Hans Skole i Odense, indtil han og Ragnhild i 1960 flyttede på landet. De blev ansat på Skovby Centralskole på Nordfyn, og virkede her, indtil de som 60-årige forlod katederet. I denne årrække boede parret på den gamle skole i Eskildstrup, hvor de tre børn er vokset op.

I musikalsk sammenhæng er den fynske basunist mest kendt for sin fremtrædende rolle i Kardinalerne, som han var med til at starte i Odense i 1949 som det første traditionelle jazzband i provinsen.

Kardinalerne satte i glans­perioden deres særlige præg på det danske jazzliv. De blev provinsmestre i traditionel jazz i 1953 og fejrede det med lp’en "Careless Love." Populariteten førte bandet langt omkring i verden. De var på turné i Japan i 1992, på kulturfestival i Nuuk i 1993 og på Færøerne i 1996.

Så sent som i fjor samledes de gamle musikere til en koncert i Svendborg, men ellers er det småt med at optræde.

Jørgen Rosschou har i stedet slået sine folder i Royal Garden Jazzband. Det blev startet i 1956 på Mors af bassisten Flemming Seiersen fra Ørsted på Djursland, tidligere Faaborg og Otterup. Bandet har ligget i dvale i perioder, men blev genstartet i 1991 af trommeslageren Olav B. Hansen fra Faaborg, klarinettisten Per Nørbach fra Odense - kendt fra Odense-banden - og så orkestrets stifter. De udgør halvdelen af orkestret i dag og har spillet sammen siden 1984.

Afløseren for Jørgen Rosschou er basunist Bob Ekman fra Faaborg. Han har spillet i det fynske band, Senior Service, siden midt i 80’erne.

Undervejs i sine 60 musikår har Jørgen Rosschou slidt tre basuner op. Den sidste - og absolut bedste - er et vidunder af mærket Bach, som har fulgt ham i godt en halv snes år. Den får nu lov at køle af hjemme i Bogense - indtil et vikarjob måske dukker op.

Farvel til fynsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce