Fængslet kineser udeblev ved prisceremoni


Fængslet kineser udeblev ved prisceremoni

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hu Jia kunne ikke selv møde op i Strasbourg for at modtage Sakharov-prisen, da han sidder fængslet i Kina for at kritisere styret

Strasbourg: Pressefotograferne måtte nøjes med at tage billeder af en plakat af kineseren Hu Jia, da Europaparlamentet i går i Strasbourg gav Sakharov-prisen til den fængslede kinesiske dissident.

Hu Jia modtog den europæiske frihedspris for sin årelange kamp for menneskerettighederne og miljø i Kina. Han afsoner lige nu tre et halvt års fængsel, dømt for at opfordre til at undergrave den kinesiske stat.

Forholdet mellem Europa og Kina er køligt, efter blandt andet Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy mødtes med den tibetanske eksilleder, Dalai Lama, tidligere på måneden. I protest aflyste Kina et topmøde med EU i begyndelsen af december. Hans-Gert Pöttering, formand for EU-Parlamentet, forsøgte at gyde olie på vandene ved at sige, at Europa har brug for Kina og vice versa.

- Vi har en dobbelt strategi. Vi vil samarbejde med Kina, men hvis vi konstanterer brud på menneskerettighederne, så kritiserer vi, sagde han ved et pressemøde.

Sakharov-prisen har i år 20 års jubilæum, og i den anledning havde parlamentet inviteret Helena Bonner, enke til den aføde rusisske dissident Andrej Sakharov, prisens navneophav. Hun kritiserede, at Europa i sin iver efter gode relationer til eksempelvis olienationer, undgår at slå ned på overtrædelser af menneskerettighederne. Hun undrer sig over, at Europa i år tillod kosovoalbanerne at få deres egen stat, når kurderne i Mellemøsten ikke kan få deres eget land.

- I princippet skal man aldrig gå på kompromis med menneskerettighederne for at få eksempelvis olierettigheder eller på grund af, at vi har en bankkrise, sagde Helena Bonner til parlamentarikerne.

ritzau/

Fængslet kineser udeblev ved prisceremoni

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce