Eventyret begyndte med italiensk ...

Lone Scherfig har skabt succes for dansk film ude i verden. PolfotoLone Scherfig har skabt dansk filmsucces verden over.
Foto: PETER KRAMER/AP

Eventyret begyndte med italiensk ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter kæmpesuccesen "Italiensk for begyndere" har Lone Scherfig fortalt flere historier om livets skæve eksistenser

Det forpligter at være født med efternavnet Scherfig. Hendes far, Ole Scherfig, var den legendariske arbejdende bestyrelsesformand i Det Berlingske Hus, og den store forfatter Hans Scherfig var hendes grandonkel.

Lone Scherfig har også bragt ære og hæder over det kendte familienavn. Seks spillefilm og en række internationale priser har hun på sit visitkort, og andre gør dem sandsynligvis følgeskab.

Når hun nu fylder 50 år, kan Lone Scherfig med stolthed se tilbage på godt 30 års arbejde med film. Som ung student rejste hun til Paris og studerede ved det berømte Sorbonne, inden hun som 19-årig begyndte at læse filmvidenskab ved Københavns Universitet.

Efter tre års studier kom hun på Den Danske Filmskole, hvorfra hun i 1984 var klar til at stå på egne ben og prøve den tynde is af.

Hun fik en tjans som assistent hos Helle Ryslinge, da hun i 1986 instruerede "Flamberede hjerter", og samtidig skrev hun manuskript til "Kajs fødselsdag", som hun selv instruerede.

Herefter gik det slag i slag med instruktør-opgaver på bl.a. tv-komedieserien "Flemming & Berit", et par afsnit af "Taxa" og en række afsnit af "Morten Korch" ligeledes for tv.

Hun lavede både manuskript og instruerede filmen "Når mor kommer hjem" i 1998, indtil hun kastede sig ud i det, der skulle blive karrierens foreløbig største succes, "Italiensk for begyndere".

Hun skrev selv den dejlige historie om den lille brogede flok af skæve eksistenser, som mødtes på aftenskole for at lære italiensk. Instruktionen tog hun sig også af, og da filmen i år 2000 havde premiere, regnede roserne ned over Lone Scherfig.

Mange flere er fulgt siden, når filmen er blevet vist på festivaler verden over. I Berlin, Montreal, Italien, USA, Spanien, Polen, Amsterdam Japan og mange, mange andre byer og lande. Blandt de mange fornemme priser var Sølvbjørnen på festivalen i Berlin i 2001.

Herhjemme solgte filmen over 800.000 biografbilletter. Den er siden blevet vist flere gange på tv, så i dag bliver det svært at finde en dansker, der ikke har grædt og moret sig over Peter Gantzler, Lars Kaalund, Ann Eleonora Jørgensen og de andre skuespillere i "Italiensk for begyndere".

Siden da har hun lavet en håndfuld spillefilm. Blandt dem er "Wilbur begår selvmord", hvor hun brugte britiske skuespillere, og komedien "Hjemve". Den sidste lavede hun i 2006 sammen med Niels Hausgaard, og en stor del af optagelserne foregik i Rudkøbing.

Hun har også som mange af sine kolleger brugt sine ideer og evner på reklamefilm. Det er resultateret i så broget an landhandel som reklamer for Tuborg Squash, Toyota, B&O og Colgate.

Også her har hun høstet anerkendelse for sit arbejde, og det er blevet til reklamefilmpriser som "Guldsvanen", "Guld Thorshammer", "Arnold" samt "Lion d’Argent" i filmbyen Cannes.

Seneste værk fra Lone Scherfigs kyndige hånd er den engelsksprogede spillefilm "An Education". Manuskriptet er lavet af Nick Hornby, og filmen vandt publikumsprisen ved dette års Sundance festival i Californien. Der er ikke sat dato på dansk premiere endnu.

Eventyret begyndte med italiensk ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce