Et langt musikalsk liv

Komponisten Finn Savery fylder 75 år torsdag d. 24. juli. Finn Savery, der også er pianist, jazzmusiker og kapelmester blev født i Gentofte, og er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Efter afgangseksamen i klaver i 1960 har han bl.a. boet i New York og Boston. I 1980 modtog han Statens Kunstfonds 3-årige Stipendium og Statens Kunstfonds Livsvarige Ydelse. Han har endvidere udgivet Presenting Finn Savery (med bl.a. Niels-Henning Ørsted-Pedersen), Finn Savery Collection og Finn Savery Chamber Music. Ifølge hans hjemmeside var han senest med på udgivelsen af 4 compilation-cdíer, der blev udgivet i 2008, deriblandt On the Spot A peek at 60ís Danish Scene. (Privatfoto/POLFOTO/Arkiv) ** MÅ KUN TIL FØDSELSDAGSOMTALE **

Et langt musikalsk liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finn Savery var kun 15 år, da han lavede eget jazzorkester. I dag fylder han 75 år

Han er en af de kunstnere, som har placeret Danmark på det musikalske verdenskort. Og hans indsats har været både som komponist, pianist, jazzmusiker og kapelmester.

Finn Savery, som bor Hulsøvang 7 i Rungsted, fylder i dag 75 år, og han kan med stolthed se tilbage på over 60 år som aktiv musiker.

Finn Savery født i Gentofte, hvor hans far var pianist og musikpædagog. Som kun 15-årig dannede det unge talent eget jazzband, og fra 1953-1960 studerede han klaver og komposition på Det Kongelige Musikkonservatorium hos blandt andre Hermann D. Koppel.

Efter sin afgangseksamen i klaver i 1960 videreuddannede han sig på længere studieophold i tyske Darmstadt, New York og Boston.

Finn Savery har gennem årene formået at forene rytmisk og klassisk musik, og i sine værker har han hentet inspiration snart sagt overalt i det musikalske univers. Fra hans tidligere produktion kan nævnes "Dualisme" for oktet fra 1961 og "Form 63" for trio og kammerorkester.

Mest kendt i offentligheden er den musik, han har skrevet til teatret. Det gælder blandt andet musikken til Erik Knudsens revy "Frihed - det bedste guld" fra 1961 og Ernst Bruun Olsens to musicals "Teenagerlove" fra 1962 og "Bal i den borgerlige" fra 1966. Særligt "Teenagerlove" blev et stykke kulturhistorie, som i fire sæsoner tændte de røde lygter på Det Kongelige Teater.

Finn Savery har som jazzpianist og jazzvibrafonist været med i blandt andet Radiojazzgruppen, Radioens Big Band og en række mindre ensembler. Han har kunnet høres og nydes i samspil med bassister som Niels-Henning Ørsted Pedersen, Erik Moseholm og Mads Vinding.

I 1980 modtog Finn Savery Statens Kunstfonds tre-årige Stipendium og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Han var i årene 1970-74 medlem af Filmrådet og fra 1974-77 af Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg.

Gennem sit lange musikliv er Finn Savery blevet rigt hædret både herhjemme og i udlandet. Nævnes kan Dansk Komponistforenings Jubilæumslegat, Det Anckerske Legat samt Statens Kunstfonds Produktionspræmie for hans musik til DR TV's julekalender "Hvad en møller kan komme ud for" i 1970.
Komponist, pianist, jazzmusiker og kapelmester Finn Savery fylder 75 år i dag. Privatfoto/POLFOTO/Arkiv)
Komponist, pianist, jazzmusiker og kapelmester Finn Savery fylder 75 år i dag. Privatfoto/POLFOTO/Arkiv)

Et langt musikalsk liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce