Et langt liv med musik

Dette billede forestiller sbdka sdkvba svk aflkv afd

Et langt liv med musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MUSIKPRIS: 175 sangere trådte an, da den kendte musiker i det Sydfynske, Leif Lauritsen, i aftes fik amtets musikpris

I ADSKILLIGE årtier har hans navn haft en god klang i sydfynske musik- og sangkredse: Leif Lauritsen, lærer, sanger, organist og korleder med bopæl i V. Skerninge - lige midt i sit virkeområde.

Da han i aftes ved en stor musikalsk fest på Ollerup Efterskole, Sang og Musik fik overrakt Fyns Amts Musikpris 2004 på 15.000 kroner, blev han for øjne og øren af et stort musikglad publikum i bogstaveligste forstand båret "på sangens vinger": Omkring 175 aktive sangere og musikere bragte ham deres og alle fynske musikvenners berettigede hyldest og tak for hans livslange indsats i musikkens og sangens verden.

DEN AKTIVE hyldestskare talte bl.a. to solister, der repræsenterer hvert sit tidsmæssige yderpunkt i Leif Lauritsens tilværelse: Koncertsangerinde og sangpædagog Birgitte Ekle fra Trondhjem og den lokale Sofie Ljungdahl Hansen, henholdsvis prismodtagerens første og seneste talent.

Birgitte Ekle er datter af afdøde skoleinspektør ved V. Skerninge Skole Viggo Rasmussen. Hun er nu norsk gift, uddannet i Wien og har eget sanginstitut i Trondhjem.

Ved festaftenen deltog tillige det lokale kirkekor og efterskolens fælleskor.

LEIF LAURITSEN brænder for både sang og musik, på én gang både hans arbejde og eneste hobby. Efter fyraften har der hverken været plads til eller behov for noget supplerende - og sådan har det været lige fra barneårene i det musikalske hjem på Ærø. Her var hans far førstelærer ved Dunkær Skole og organist i Rise Kirke. Faderen ledede et kor, spillede både klaver og violin og var organist i kirken. Den musikalske glæde deltes af moderen, der var uddannet sanger, så Leif Lauritsen oplevede sjældent en dag uden både sang og musik.

Nøjagtig lige sådan er det gået i Leif Lauritsens eget hjem, hvor hans nu afdøde hustru, Tove, bakkede op om hans arbejde. Sammen gav de sang- og musikglæden videre til datteren Amena, der i dag er jurist med bopæl i Århus.

I GYMNASIEÅRENE i Svendborg blev mødet med de to store musikpædagoger Aksel Dencker-Jensen og Bent Kallenbach hans store forbilleder - mere end nogensinde ønskede han sig en fremtid i nodernes verden men fulgte dog faderens råd om en læreruddannelse.

Den fik han i Skårup, hvor han blev medlem af Eivind Madsens lokale sangkor, og dermed var tonen helt bogstaveligt slået an.

V. SKERNINGE skole blev hans arbejdsplads i 1957. Her blev hans første musikalske indsats at spille til morgensangen på skolens gamle orgel. Hurtigt overtog han stadig mere undervisning i sang og musik, videreuddannede sig og fik stor inspiration af V. Skerninges blinde organist Magnus Jeppesen, som han afløste ved dennes død i 1963. Fem år senere tog han musikpædagogisk eksamen, blev timelærer på konservatoriet og begyndte for alvor at undervise.

I 1972 skiftede han arbejdsplads til Den frie Lærerskole i Ollerup og var fra 1978 til 1996 leder af Egebjerg Kommunale Musikskole, som han var med til at starte i 1970, og hvor han stadig underviser.

I 1977 oprettede han Den Sydfynske Trio, som har turneret med et repertoire, der især har været hentet i højskolesangbogen.

EGNSKORET V. Skerninge Sangkor med 55 medlemmer fra hele Sydfyn er også hans fortjeneste.

- Den danske sang skal synges traditionelt, i arrangementer, der passer til dét musikalske miljø, musikken stammer fra, sagde Leif Lauritsen i et tidligere fødselsdags-interview.

Den grundholdning holder han fast ved og forklarer selv den store lokale interesse for sang og musik med landsdelens bløde, "syngende" sprog, der i generationer har udviklet kor og spillemandsmusik.

Trods et langt liv med musik og sang føler den fynske prismodtager sig stadig hverken udtjent eller "udlært". Han spiller og synger daglig og underviser stadig.

Når han besøger sin barndomsø og bor i sit lille byhus i Marstal, opsøger han en af sine gamle elever, Karsten Hermansen, organist i Marstal Kirke.

Sammen er de elever hos den fremragende sangprofessor André Orlowitz i København, hvor de træner og fornyer deres sangstemmer efter den italienske metode Bel Canto - smuk sang.

Musik og sang kender ingen grænser, hverken geografiske eller aldersmæssige.
test af jsbd asd
test af jsbd asd
New Textbox
Test af tekstbox fljgds flv adlv dsf

Et langt liv med musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce