Et langt bevæget liv

Mange husker skuespilleren Gyda Hansen fra de danske revyscener. Torsdag fylder hun 70 år.POLFOTO

Et langt bevæget liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70 år: Skuespilleren Gyda Hansen, der fylder 70 år torsdag, har haft et bevæget liv med mange op- og nedture.

Hun voksede op i det, hun selv kalder "et belastet arbejdermiljø" på Vesterbro i København, hvor druk og skænderier hørte til dagens orden.

Det satte sine spor, også efter at Gyda Hansen havde gjort en lovende entré i underholdningsbranchen. Hun debuterede som 18-årig på Skolescenen og var i de følgende år i flere sæsoner i træk en af hovedkræfterne i Studenterrevyen. Flere københavnske teatre gjorde brug af hende, og i 1963 fik hun sin første filmrolle.

Hvad enten hun optrådte i det ene eller det andet medie, blev Gyda Hansen fremhævet for sin ligefremme ægthed og sin evne til at fremstille "den slagfærdige hverdagspige".

Hun var på Folketeatret efter at have lavet løjer på Riddersalen. Andre københavnske scener havde også bud efter Gyda Hansen. Det Ny Teater, Gladsaxe Teater, Amagerscenen, Fiolteatret og Allescenen.

Hun spillede musicals og børneteater, lavede radio og tv. Og mange vil huske hende på de danske revyscener. Det blev til en lang stribe fine revyindslag i Cirkusrevyen, Holstebro, Helsingør, Århus, Skibby, Frederiksberg, Revykøbing og Dronningmølle.

Men lige under overfladen lurede de personlige problemer, som kunne samles under én overskrift: Alkohol.

Misbruget kostede hende 10 års pause fra scenen. Hverken på teatret eller på film har vi set hende siden slutningen af 1990'erne, men mange vil stadigvæk huske hendes fremstilling af Kim Bodnias mor i den første Pusher-film.

Gyda Hansen har åbent fortalt om sit misbrug og om sin succesrige kamp for at blive tørlagt i bogen "Smil, din klovn". Den og en anden bog, "Vi ses om lidt", danner udgangspunkt for de foredrag, som hun jævnligt holder rundt omkring i landet.

(ritzau)

Et langt bevæget liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce