En tilfreds og usædvanlig bonde på Hestehavegaard

Jens Harrekilde og Tassa slapper af foran hovedbygningen på Hestehavegaard, som er udvidet og moderniseret under skyldig hensyntagen til traditionerne for et stateligt stuehus til en proprietærgård.
Foto: Katrine Damkjær

En tilfreds og usædvanlig bonde på Hestehavegaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens Harrekilde, kendt fra TV?s Robinson, fylder 50 år, kan fortsat lide at rejse bl.a. til New Zealand og er ved at lære sig russisk

GISLEV: Jens Harrekilde er en glad og tilfreds bonde. En tilfreds landmand er jo i nogles øjne usædvanligt, og også på andre punkter er han ikke helt almindelig.

Tredje generation på Hestehavegaard ved Gislev fylder fredag 50 år og kan samtidig markere, at det er 25 år siden, han overtog den gård, som hans farfar købte i 1918, og som hans far Hans Jensen drev i mange år.

Alle tre generationer har sværget til kvægbruget. Jens Harrekilde selv har aldrig været fristet til at udskifte jerseykøerne med svin. Heller ikke dengang svineproducenternes største problem var ventetiden på en ny Mercedes.

- Nej, det handler om en familietradition og om, at jeg hele mit liv har beskæftiget mig med kvæg, og sådan skal det være, siger Jens Harrekilde.

I dag står der 200 højtydende jersey-køer i en løsdriftsstald. Jens Harrekilde kan notere, at i de 25 år, han har haft bedriften, er antallet af køer og hektarer tredoblet. Der er købt jord til, så Hestehavegaard nu har 170 hektarer:

- Det eneste, der er det samme, er antallet af medhjælpere, nemlig tre, noterer Jens Harrekilde.
Jens Harrekilde er tredje generation på Hestehavegaard og fører tradtionen med en stor malkekvægbesætning af jersey videre.
Jens Harrekilde er tredje generation på Hestehavegaard og fører tradtionen med en stor malkekvægbesætning af jersey videre.
Foto: Katrine Damkjær

Tidligt ude med gårdbutik

Han har også bygget stuehuset om og udvidet det, hvilket er gjort med hensyntagen til traditionerne for en statelig bolig til en proprietærgård, men alligevel med et nutidigt præg. Det byggeri blev helt færdigt så sent som i 2008.

Jens Harrekilde var tidligt ude med at indrette både gårdmejeri og gårdbutik. Det skete for ca. 22 år siden, og det er nok den i kongeriget, der har overlevet længst.

En lille del af jerseykøernes mælk bruges til at fremstille en danbo-ost, og så sælges der ganske meget kalvekød.

- Folk vil gerne have en oplevelse, når de køber ind, og det er muligt at se sig om på bedriften, siger Jens Harrekilde.

Navnet vil være kendt, da gårdejeren fra Gislev blev noget nær verdensberømt i Danmark i 2000, da han var med i tv-serien Robinson, optaget på en øde ø ude i Det sydkinesiske Hav, hvor deltagerne skulle stemme hinanden hjem:

- Det tog otte uger, og jeg var med i 10 af 13 afsnit. Jeg røg hjem lige inden finalen. Det var spændende at møde andre mennesker, og jeg skal lige lov for, at al medieomtalen gav et gevaldigt boom i gårdbutikken, siger Jens Harrekilde.

En berejst herre

Nu har han lagt Robinson bag sig, men det at rejse og møde andre mennesker står fortsat højt på hans dagsorden:

- Jeg har været i New Zealand 13-14 gange og skal til marts på jagt derude. New Zealand er nok det smukkeste land i verden, og jeg kan ikke få nok af dets mennesker og natur, siger Jens Harrekilde.

Og bonden på Hestehavegård er en berejst herre. Han siger, han har besøgt 35 lande. Jagt og fiskeri står bl.a. på programmet, når han er af sted.

- Rusland er også et af de lande, jeg besøger ofte. For otte år siden besluttede jeg under et besøg på en russisk gård, at jeg ville lære sproget. Jeg kontaktede en lærerinde, da jeg kom hjem. I dag er jeg i stand til at tale russisk så nogenlunde, og jeg kan færdes på egen hånd i Rusland. Det er ikke noget let sprog, men det er en udfordring, jeg som voksen har taget op. Da jeg gik i skole, hadede jeg sprogundervisningen, siger Jens Harrekilde.

Inden han overtog gården, var han på Dalum Landbrugsskole og tog en landbrugsteknikeruddannelse på Nordisk Landboskole, ligesom han var i praktikophold på kvæggårde i England.

Tre faser

- En landmand her sagde til mig, der dengang var 22-23 år, at et menneske skal bruge de første 25 år til at lære, 25 år på at bygge op og de næste 25 år på at holde fast. Det er så denne tredje fase, jeg kommet i, siger han.

Han er fraskilt far til to børn. Nicolai er 14 år. Emilie er 11 år. Om sønnen bliver fjerde generation på Hestehavegaard, vides ikke. Faderen siger, at Nicolai er interesseret i natur og miljø, men man ved jo aldrig.

Jens Harrekilde skiller sig ud fra andre bønder ved at være medlem af Det konservative Folkeparti . Han meldte sig ind som 18-årig og var i mange år i bestyrelsen og formand for den konservative vælgerforening i den gamle Ryslinge Kommune:

- Jeg er konservativ af sind, og partiets program er jeg enig i, siger Jens Harrekilde, der i øvrigt aldrig har været med i andet foreningsarbejde end i partifore ningen.

Selv siger han, at han generelt er et positivt menneske, der helst ser det positive i det meste.

- Måske er jeg for optimistisk, og det er nok en fejl. Jeg kan godt glæde mig over et resultat, selv om jeg egentlig ikke har nået det endnu, siger den kommende 50-årige.

Hans forældre bor i et aftægtshus ved gården, og hans mor fylder 84 år - lige nøjagtig på samme dag som sønnen.

I anledning af 50 års dagen og 25 års forretningsjubilæet holder Jens Harrekilde reception fredag den 30. januar kl. 13-17 på Hestehavegaard, Ørbækvej 82, Gislev.

En tilfreds og usædvanlig bonde på Hestehavegaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce