En strateg i folkestyrets top

Aktieoptioner til bankdirektører har en del af skylden for finanskrisen og bør derfor forbydes både i Danmark og på europæisk plan. Det mener Socialdemokraternes tidligere finansminister og formand, Mogens Lykketoft. Det skriver Ritzau. (Jens Dige / POLFOTO / Arkiv)
Foto: DIGE JENS/POLFOTO

En strateg i folkestyrets top

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mogens Lykketoft slutter sin lange flotte karriere ceremonielt i Folketingets præsidium.

Folketingets præsidium får med Mogens Lykketoft en af dansk politiks dygtigste strateger med skarp sarkastisk brod. Lykketoft, der er Socialdemokraternes udenrigsordfører, afløser Svend Auken og kroner sin karriere i folkestyrets ceremonielle top.

Lykketoft var Aukens banemand, da han i 1992 hjalp Poul Nyrup Rasmussen til tops i partiet, så Nyrup året efter blev statsminister.

Efter valgnederlaget i 2001 indgik Auken og Lykketoft en politisk pagt, der året efter væltede Nyrup fra formandsposten, som Lykketoft overtog.

Som Socialdemokraternes suverænt dygtigste strateg har nogle partifæller og kritikere set ham som en slags Mørkets Fyrste, der fra baggrunden trak i trådene.

Men ingen har anfægtet Lykketofts seriøsitet, fænomenale økonomiske indsigt og evner som finansminister i ni år. Han fik kun ét år på sin favoritpost som udenrigsminister.

Som finansminister og Nyrups nærmeste rådgiver bragte han dansk økonomi på fode i 1990’erne efter en periode med over 350.000 ledige. Desuden fik duoen fjernet danskernes skepsis over, om Socialdemokraterne kunne føre ansvarlig økonomisk politik efter Anker Jørgensen i 1970’erne.

Duoens veje skiltes, da Nyrup i efteråret 2002 forsøgte at forynge partiledelsen med Morten Bødskov og Henrik Sass Larsen. Lykketoft blev formand for at forene partiet i stedet for en reprise af det smertelige formandsopgør i 1992. Lykketoft tabte valget i 2005 til Anders Fogh Rasmussen. Trods deres politiske kamp gennem knap to årtier reformerede de to sammen efterlønnen i 1998 og senere i 2005.

Lykketoft er hverken populist eller specielt folkelig. Efter ni år som talknuser fik han som udenrigsminister stor succes hos mange danskere med sine skarpe holdninger til USA og Israel. Han vandt også stor respekt for sin tale efter valgnederlaget i 2005, hvor mange vælgere for første gang så Lykketoft med et menneskeligt ansigt.

Først sent i livet åbnede Lykketoft for indsigt i sit privatliv. Han blev adopteret af farvehandler Axel Lykketoft og hustruen Martha og voksede op som enebarn. Faderen døde, da Mogens Lykketoft var 13 år, og han fik tidligt en række opgaver i hjemmet. På Fuglevangsvejens Skole på Frederiksberg blev han set som et specielt barn. Han legede med tinsoldater og slugte i lyntempo Grimbergs verdenshistorie for siden at skrive sin egen version.

Senere i livet var Lykketoft lige så kvik. Efter fem år i den socialdemokratiske tænketank, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor han samarbejdede med Nyrup, blev han i 1971 cand.polit. Fire år senere satte han sig i chefstolen, før Anker Jørgensen i 1981 hentede ham ind som skatteminister.

En strateg i folkestyrets top

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce