En slider siger farvel


En slider siger farvel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter næsten 30 år som medlem af Folketinget har socialdemokraten Lissa Mathiasen besluttet sig for at stoppe ved næste folketingsvalg om senest to år

Siden 1978 har hun haft plads i Folketinget, og det gør socialdemokraten Lissa Mathiasen til det kvindelige medlem med størst anciennitet. Men fra det kommende folketingsvalg om senest to år er det slut.

Lissa Mathiasen har besluttet sig for, at denne valgperiode bliver hendes sidste. Hun er opstillet og valgt i Koldingkredsen, som i forbindelse med kommunalreformen bliver ændret. Det kalder hun en passende lejlighed til et generationsskifte efter næsten 30 år som aktiv politiker.

Med hendes farvel mister landets lovgivende forsamling endnu et medlem uden den akademiske uddannelse, som ellers i stigende grad kendetegner også det gamle arbejderparti. Den nu 58-årige Lissa Mathiasen måtte klare sig med syv års skolegang, inden hun som næsten nykonfirmeret i 1963 kom ud på arbejdsmarkedet.

- Det er en lille sejr for mig, at det har kunnet lade sig gøre. I dag er det vel nærmest umuligt at komme i Folketinget med den baggrund. Især i begyndelsen var det svært, har Lissa Mathiasen sagt i et interview med JydskeVestkysten.

Mange ordførertaler blev skrevet om. Lissa Mathiasen husker sin kamp for at bevise, at pigen med en uddannelse som ekspedient i en skotøjsforretning har været god nok mellem Folketingets akademikere.

Lissa Mathiasen kommer fra et lille landbrug ved Holbæk. Politisk var hjemmet af borgerlig observans, men ikke mindst tidlig kontakt til fagbevægelsen skabte interessen for det socialdemokratiske tankegods.

Som nævnt fik hun en handelsuddannelse i en skotøjsforretning. Den blev siden suppleret med et længerevarende højskoleophold.

Foruden i butik har Lissa Mathiasen arbejdet som sekretær både på kontor og inden for højskoleverdenen. I fem år, fra 1973 til 1978, virkede hun som faglærer med kreative fag på dagsordenen.

Politisk kom karrieren til at gå via tillidsposter i den socialdemokratiske ungdomsorganisation. Lissa Mathiasen var formand for DSU i Vejle Amt i nogle år og sad i hovedbestyrelsen fra 1969 til 1974.

Trods sin sjællandske herkomst har hun som folketingspolitiker altid haft sin base i Jylland. Hun begyndte som kandidat i Givekredsen for senere at rykke til Århus Sydkredsen.

Siden 1990 har hun repræsenteret Socialdemokraterne i Koldingkredsen, hvor hun efter en årrække med bopæl i hovedstadsområdet har sit hjem i forstaden Sdr. Bjert syd for Kolding. Inden turen til landets metropol boede hun i Randbøldal ved Vejle.

"Den, der ikke kan bruges til noget, kan altid bruges til noget andet".

Sådan bliver Lissa Mathiasens syn på sine medmennesker præsenteret på en hjemmeside om hendes hidtidige livsforløb, og det passer fint med det politiske virke. Både på og uden for Christiansborg har hun altid lagt vægt på at tage sig af områder, hvor livet leves ganske almindeligt.

Som et eksempel kan nævnes, at Lissa Mathiasen er gået til kamp for de beboere, som døjer med problemer med skimmelsvamp i deres boliger. I sin egenskab af formand for Folketingets Boligudvalg er hun dybt engageret i at finde en løsning.

Helt i tråd med dette engagement har Lissa Mathiasen altid lagt vægt på som folkevalgt at stå til rådighed for sine vælgere i meget bred forstand med særligt hensyn til samfundets svageste. Ingen går forgæves til hende, og hvis hun ikke selv kan hjælpe, så er hun god til at henvise til andre.

Hun lader også sin røst høre som medlem af retsudvalget med en fortid som udvalgets formand, og den interne placering i det socialdemokratiske hierarki fremgår af, at Lissa Mathiasen har sæde i det vigtige finansudvalg. Som tingssekretær kan hun ved sjældne lejligheder ses siddende i den fornemme formandsstol i folketingssalen, når formand og næstformænd har andre gøremål.

Lissa Mathiasen bliver betegnet som en slider og en socialdemokrat af den gamle skole. Resultaterne skyldes i høj grad hendes lyst til at slås for de ting, som betyder noget for hende. At hun i enkelte tilfælde har måttet gå imod partiparolen for at være tro mod sig selv hører også med til billedet af hendes indsats.

Alt det stopper senest om et par år efter det næste folketingsvalg. Lissa Mathiasen agter dog at fastholde sit sociale engagement som medlem af styregruppen i Folkekøkkenet i Kolding samt næstformand i Rehabiliteringscentret for Torturofre i Haderslev.

På spørgsmålet om, hvad hun ellers vil få tiden til at gå med, lyder det enkle svar. Hun agter i langt højere grad end tidligere at gå ind i rollen som mormor for de fire, snart fem børnebørn, som to af hendes tre døtre har udvidet familien med.
Fakta
Lissa Mathiasen er født 8. august 1948. Hun voksede op på en gård ved Holbæk

Efter syv års skolegang uddannet i en skotøjsforretning. Arbejde som sekretær.

Medlem af den socialdemokratiske ungdomsorganisations hovedbestyrelse.

Valgt til Folketinget for Socialdemokraterne siden 1978. Stopper ved næste folketingsvalg om senest to år.

En slider siger farvel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce