Sofie Gråbøl, kendt af det ganske Danmark fra DR's "Forbrydelsen", fylder 40 år
Selvom Sofie Gråbøl er en af Danmarks bedst kendte kvindelige skuespillere, så er hun genert. Hun skal overvinde sig selv for at snakke med journalister, hun hader at holde taler, og det er stadig forbundet med angst for hende at stille sig frem på scenen. I dag fylder hun 40 år.

Danskerne oplevede hende sidst i DR's succesfulde dramaserie "Forbrydelsen", hvor hun spiller enspænderen Sarah Lund, og rollen som den indadvendte politikvinde passede hende godt. Ikke mindst, fordi hun slap for at spille med følelserne uden på kroppen.

Det var så lykkeligt at lave den serie. Det der meget tilbagetrukne, der er over Sarah Lund, passede mig godt, som Sofie Gråbøl sagde i interview tidligere i år.

Hun voksede op i et venstreorienteret akademikerhjem på Frederiksberg og flyttede som teenager i kollektiv med familien. Efter et år på efterskole havde hun ikke lyst til at komme i gang med noget nyt. Hun siger selv, at hun daskede rundt og sov længe, inden hun temmeligt tilfældigt kom "baglæns" ind i skuespillerfaget.

Det skete, da hendes mor havde set en annonce i avisen, hvor instruktør Henning Carlsen søgte en spinkel pige til filmen "Oviri", der havde den canadiske stjerne Donald Sutherland i hovedrollen. Allerede inden filmen fik premiere, havde hun indspillet gennembrudsfilmen "Bardommens Gade" og "Pelle Erobreren".

Men ifølge Gråbøl var livet som skuespiller næsten kommet for let til hende, og i nogle år kunne hun ikke finde ud af, om det virkelig var den vej, hun skulle gå.

Til sidst valgte hun at søge ind på Statens Teaterskole, men kom ikke ind. Alligevel begyndte rollerne igen at komme til hende, og via blandt andet teaterscenen Dr. Dante og film som "Nattevagten" og "Mifunes sidste sang" udviklede den selvlærte Gråbøl sig fra ungpigerollerne til en stærk karakterskuespiller.

Også på teatret har hun hentet store triumfer, senest som gudedatteren i Strindbergs "Et drømmespil" på Betty Nansen Teatret. For den præstation modtog hun tidligere i år en Reumert-pris for årets bedste kvindelige hovedrolle.

Privat bor hun alene med sine to børn Bror og Gudrun. Hun er søster til instruktør Niels Gråbøl. (ritzau)