En skriveglad præst


En skriveglad præst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 49-årige grundtvigianer Henrik Wigh- Poulsen bliver ny domprovst i Fyens Stift

Han er født i Randers, opvokset på Djursland, har arbejdet i Jylland og København, og slår sig nu ned midt i Danmark, helt præcist i Odense, hvor han fra den 1. september bliver domprovst over Fyens Stift.

- Og jeg glæder mig rigtig meget, både til mit nye embede og til at lære Fyn bedre at kende, siger Henrik Wigh-Poulsen.

Den 49-årige cand. theol. har de seneste otte år været leder af forsknings- og formidlingscentret Grundtvig-Akademiet på Vartov i København og samtidig været redaktør af Dansk Kirketidende.

Formelt er Henrik Wigh-Poulsen ansat ved kongelig resolution som sognepræst ved Odense Domkirke, provst for Skt. Knuds Provsti og domprovst over Fyens Stift. Det indebærer, at han bliver biskop Kresten Drejergaards højrehånd som afløser for domprovst Christian Dichmeis.

Henrik Wigh-Poulsen har de seneste mange år boet i Kolding, hvor hans kone gennem 21 år, cand. theol. Grete Wigh-Poulsen, er sognepræst ved Sct. Nicolai Kirke. Parret flytter nu ind i tjenesteboligen i Odense, så det er Grete Wigh-Poulsen, der må overtage rollen som pendler.

Parret har tre sønner, og den yngste, Johannes på 12 år, er allerede begyndt sin skolegang på Henriette Hørlücks Skole i Odense. Jens Peter på 15 fortsætter i 9. klasse i Kolding, og den ældste i trekløveret, Kristoffer på 20 år, er netop begyndt på Oure Skolerne.

Den ny fynske domprovst har boet næsten hele sit liv i en præstegård. Hans far var provst på Djursland, og selv har han efter sin teologiske embedseksamen i Århus i 1989 været præst i to sydjyske landsogne, og de senere år har han boet i sin kones præstegård i Kolding.

Undervejs i sin karriere har Henrik Wigh-Poulsen prøvet andre græsgange end de teologiske. Han har således været lærer på Askov Højskole og har - som den sandsynligvis eneste præst i landet - arbejdet på et reklamebureau. Det var tilbage i 1999, da hans ph.d. om Grundtvig og Jakob Knudsen skulle bedømmes. Han tog arbejde som tekstforfatter på et reklamebureau i Kolding, dels for tjene penge til familien, dels for at bruge sine skrivefærdigheder.

Dem plejede han allerede som tv-anmelder ved Kristeligt Dagblad, og det er et bijob, som han elsker og har tænkt sig at fortsætte med.

- Så har jeg da en god undskyldning overfor familien til at sætte mig foran kassen, siger han med et lunt smil.

Han glæder sig også til at vende tilbage til prædikestolen.

- I otte år som grundtvigsk blæksprutte i Grundtvig-Akademiet har jeg talt og skrevet meget om folkekirken. Det bliver dejligt igen at komme ud og virke i praksis, for folkekirken ligger mig meget dybt i generne, og jeg betragter mig stadigvæk som præst, siger han.

Henrik Wigh-Poulsen har også været engageret i forskellige kirkepolitiske og samfundsmæssige sammenhænge, ligesom han er en flittig foredragsholder.

I foråret blev han fra flere sider opfordret til at søge Jan Lindhardts ledige embede som biskop i Roskilde Stift. Med god støtte stillede han op på en grundtvigsk liste, og den ellers beskedne teolog måtte i den hektiske valgkamp se sig rost som "lydhør, altid villig til samtale, i besiddelse af dyb teologisk indsigt, en fordomsfri respekt for andres meninger og usædvanlige evner til at udtrykke sine meninger skarpt og klart samt have en veludviklet sans for ægte folkelig formidling."

De rosende ord og den brede støtte var imidlertid ikke nok til at vinde bispevalget.

Henrik Wigh-Poulsen møder frem til sit nye embede som domprovst med et spinkelt, men kært kendskab til Fyn. Hans kones morfar købte i sin tid en nedlagt købmandsbutik i Bjerne ved Horne, og der har Henrik Wigh-Poulsen gennem årene tilbragt mange glade sommerdage. Han møder også op i Odense med en dyb beundring for Carl Nielsen og for Fynbo-malerne og med en glubende appetit på at lære fynboerne bedre at kende.

Fritid bliver der ikke så meget af de kommende uger. Der er planlagt to indsættelsesgudstjenester i Skt. Knuds Kirke den 31. august og landemodegudstjeneste samme sted den 4. oktober.

Når indsættelsen som provst er overstået, håber Henrik Wigh-Poulsen at kunne smutte en tur op til sit sommerhus i Udbyhøj ved mundingen af Randers Fjord.
Fakta
Henrik Wigh-Poulsen

Født den 27. april 1959 i Randers.

1989 cand.theol. Aarhus Universitet.

2000 ph.d. Aarhus universitet.

1989-97 sognepræst Lejrskov- Jordrup sogne.

1996-97 formand for Studenterkredsen i Århus.

1997-98 højskolelærer på Askov.

1999- 2000 ansat i reklamebranchen.

2000-2008 leder af Grundtvig-Akademiet og redaktør af Dansk Kirketidende.

Fra den 1. september 2008 domprovst over Fyens Stift.

Har skrevet Hjemkomsten og det åbne land (2001), Vær mig nær (2006) samt en række artikler, anmeldelser og kronikker.

Gift med sognepræst Grete Wigh-Poulsen. Parret har tre sønner.

En skriveglad præst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce