En sej og erfaren dansk diplomat


En sej og erfaren dansk diplomat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Profil

Af Hanne Sørine Sørensen

København:Det er en af de sejeste kvinder i den danske udenrigstjeneste, Ellen Margrethe Løj, der dagen efter sin 59 års fødselsdag i går fik besked på, at hun vil blive udpeget som FN's generalsekretær Ban Ki-moons særlige repræsentant i Liberia.

I det vestafrikanske land skal hun blandt andet lede FN's fredsbevarende indsats.

Det er en erfaren, bramfri og yderst kompetent kvinde, Ban Ki-moon har valgt til posten. Hun spænder vidt fra sikkerhedspolitik over udenrigspolitik og økonomi til udviklingspolitik.

Mangen en dansk udviklings- og udenrigsminister har af Ellen Margrethe Løj fået hvisket fakta i øret eller læst hendes små hurtigt skrevne noter ved ministrenes møder med dansk presse. For stoffet. Det kan hun på fingrene.

Opvokset på Falster blev Løj som nyuddannet cand. polit. ansat i Udenrigsministeriet tilbage i 1973, og allerede seks år senere befandt hun sig i 1979-1980 som ambassadesekretær ved Danmarks FN-mission i New York.

Kronen på et markant karriereforløb

To år efter var Løj ambassaderåd ved Danmarks EF- repræsentation i Bruxelles fra 1982-1985.

Herefter rykkede Løj teltpælene til Tel Aviv, hvor hun fra 1989 til 1992 var Danmarks ambassadør i Israel.

Og op gennem 1990'erne styrede hun som topembedsmand i Udenrigsministeriets Sydgruppe slagets gang ved årtiets mange store FN-konferencer, dels som viceudenrigsråd (1992-1995), dels som chef for Sydgruppen 1996-2001.

Den foreløbige krone på det markante karriereforløb kom, da Ellen Margrethe Løj i sin egenskab af Danmarks FN-ambassadør (2001 - marts 2007) blev Danmarks repræsentant i FN's Sikkerhedsråd under det danske medlemskab af Sikkerhedsrådet 2005-2006.

Her blev hun kendt for sin arbejdsdisciplin, sit store netværk og sin enorme loyalitet. En sand ambassadør for Danmark på et tidspunkt, hvor Muhammedkrisen over Morgenavisen Jyllands-Postens omstridte tegninger af profeten Muhammed sendte det danske diplomati i chok.

Når Ellen Margrethe Løj igen pakker kufferterne og sætter kurs mod Monrovia, siger hun farvel til en stilling som Danmarks ambassadør i Prag (fra 1.03.2007) og som Udenrigsministeriets repræsentant for klimaspørgsmål (fra 1.09.2007).

/ritzau/

En sej og erfaren dansk diplomat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce