En nedtonet fødselsdag


En nedtonet fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HALVRUNDT: Journalisten og forfatteren Erik Nørgaard, der i dag fylder 75 år, er på de svages side. Siden 1991 har han boet på Langeland
MÅSKE BLIVER I DAG en dag som alle andre for journalist og forfatter Erik Nørgaard, der bor på en gammel møllegård i Nr. Longelse på Langeland.

Erik Nørgaard fylder 75 år i dag, men hans holdning er, at dagen bør være en dag som alle andre. Det har han i hvert fald givet udtryk for, og årsagen er, at alder ikke er længere er noget, han vil fejre eller tænke på.

Han har boet på Langeland siden 1991, og han blev i sin ungdom udlært på blandt andet det daværende Fyns Venstreblad i Odense. Det var en radikal avis, som unge Erik Nørgaard kom til, efter at Randers Amtstidende lukkede i foråret 1949.

ALLEREDE SOM 17-årig rejste Erik Nørgaard fra det blakkede barndomsmiljø i Aalborg, som han på munter vis har beskrevet i sin første erindringsbog.

17-årige Erik Nørgaard blev intet mindre end redaktør i Viborg, for redaktøren så man sjældent på redaktionen, og den enlige redaktionssekretær var blevet syg. Men i løbet af en formiddag satte unge Nørgaard, tre sættere og en trykker en avis sammen.

Efter afsluttet uddannelse kom Erik Nørgaard via Søværnets Pressetjeneste, hvor han aftjente sin værnepligt, til Dagbladet Information, hvor han var i 11 år.

Siden var han ansat i en årrække på på Politiken og derefter hos Danmarks Radio, hvor han var kulturredaktør på radioen, men siden 1989 har han været freelance.

HAN ER KENDT som de svages forsvarer. Det gælder både, mens han lavede journalistik og i sit forfatterskab, som tæller cirka 75 titler. Det er romaner, børnebøger, tegneserier, faglitteratur, radiodramatik, tv-manuskripter og meget andet. Og så har Erik Nørgaard skrevet fem bøger om sit liv. Bogen "Det skæve hus" udkom i 10.000 eksemplarer, og det er pænt i Danmark.

Forlaget Gyldendal genudgiver bogen i udvidet udgave, og den rummer fortællingen om en drengs opvækst i tiden lige før og under Anden Verdenskrig.

ERIK NØRGAARD, der i 1960 blev gift med Ingeborg Berner Hansen, har altid været på de uretfærdigt behandledes side, og det engagement har været drivkraften i hans arbejde.

Møllegården, Spodsbjergvej 243, 5900 Rudkøbing, har som nævnt været adressen siden 1991, men Erik Nørgaard er meget berejst. Han har f.eks. i sin DR-tid lavet flere end 200 radioudsendelser, og mange af udsendelserne bygger på hans rejser i Sydøstasien, hvor han opholdt sig i lange perioder.

I DE SENERE ÅR har Erik Nørgaard arbejdet på et større værk om løsagtige fruentimmere i slutningen af 1800-tallet. Han er i gang med at gennemgå 500 sagsmapper, som politiet i København og i de større provinsbyer udarbejdede. Og hvis alt går efter planen, er bogen færdig om et år eller halvandet.

CAVLINGPRISEN har haft Erik Nørgaard som modtager. Cavlingprisen regnes for pressens fornemste pris, og den fik han for "sine dybtgående reportager om retsmaskineriet og hans humanistiske indstilling til de personer, som indfanges af dette maskineri".

Den kendte journalist og forfatter har også modtaget PH-prisen og Dansk Forfatterforenings faglitterære pris.

En nedtonet fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce