En natpræst er en blæksprutte

Natpræst Christina Mertz Fundrup.

En natpræst er en blæksprutte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense har igen fået en natpræst, og hun har erfaring med fra København

Det er oppe i tiden at søge stilhed og fordybelse, og til det er natkirken et glimrende tilbud. Efter et års pause får Odense Domkirke igen en præst til at lede natkirken. Det er den 37-årige Christina Mertz Fundrup, der er ved at forberede den første natgudstjeneste, som bliver blot ét af tilbuddene på Odenses kulturnat 5. september.

Christina Mertz Fundrup kommer fra København, hvor hun har været en del af natkirken i domkirken i snart fire år. I sit nye embede kan hun trække på erfaringerne fra hovedstaden, men vil også bibringe nyt.

Hendes far var præst ved Skt Pauls Kirke i Århus, og hun voksede dermed op i en præstegård og var fra barnsben vant til at komme i kirken.

Men det kom som noget af en overraskelse for familien og især faren, da hun meddelte, at hun ville læse teologi. Planerne var ellers efter studentereksamen gået i retning af Aarhus Arkitektskole, men et par afviste ansøgninger fik hende til at tænke på, at det måske ikke var den vej, hun skulle.

- Jeg havde nogle år fulgt min fars arbejde meget tæt, da jeg kørte ham til blandt andet begravelser. Det var her, jeg så, hvilken forskel en præst kan gøre, og hvor tæt man egentlig kommer på andre mennesker i både sorg og glæde, fortæller hun.

Det var denne spændvidde mellem følelserne, hun fandt som en stor udfordring. Det er den spændvidde, hun har mødt i natkirken i København, og som har givet hende lyst til at starte natkirke i Odense helt fra bunden.

- Nogle af de bedste samtaler, jeg har haft, er med frivillige hjælpere og brugere af natkirken, siger hun.

Det tiltaler hende at møde mennesker i øjenhøjde og at snakke med mennesker, for hvem der står noget på spil.

Det kan være hårdt at høre om skæbner, for man bliver selvfølgelig påvirket af det direkte møde, men det er også berigende, og det er meget sjældent, hun er kommet hjem og har følt, at det bare var endnu en aften. Der er ikke to natkirke-aftner, der er ens.

Christina Mertz Fundrup begyndte sine teologistudier i Århus, men København trak i hende, fordi hun gerne ville prøve noget andet end Århus.

Det var imidlertid svært at blive overflyttet, fordi studierne er forskellige, så det lykkedes først, da hun begyndte at skrive speciale.

Men det blev ikke til mange år i København, for hendes kombinerede stilling som natpræst i domkirken og sognepræst ved Hans Tausens Kirke fordrer, at hun bosætter sig i Odense.

Arbejdet som natpræst opfatter hun som lidt af et blækspruttearbejde. Hun skal tage sig af de frivillige, som hun håber melder sig i stort tal, hun skal skaffe penge til de arrangementer, hun vil lave, skrive nyhedsbreve og holde andakter.

Hun har planer om at engagere musikgrupper, for natten er fyldt med andre lyde end dagen, og orgelmusik vil mange gange være for voldsomt.

Christina Mertz Fundrup kan også tænke sig at oprette et gregoriansk kor og i det hele taget grave tilbage til traditionerne fra oldkirken.

- Der ligger en stor skat gemt i de gamle traditioner, som kan fortælles og gøres på en moderne måde. Flere går helt tilbage til de første århundreder, forklarer hun.

"Nye" gamle traditioner er allerede på vej ind i folkekirken. Der tændes flere lys, end man gjorde tidligere, i flere kirker dyrkes stilheden, og almindelige danskere er begyndt at tage på pilgrimsvandringer både herhjemme og i udlandet.

Natkirken er tænkt som et fredagstilbud om aftenen indtil midnat i en vekselvirkning mellem sang, stilhed, musik og samtale - ikke nødvendigvis af religiøs karakter. Men der ligger også opgaver som sjælesørger i arbejdet .

Natkirken er et sted, hvor man kan gå ind anonymt, og det er for mange mennesker nemmere end at bestille tid hos præsten eller banke på hendes dør.

For den nye natpræst er der ikke den store skelnen mellem arbejde og fritid. Uden for kirketid holder hun en del foredrag om fænomenet natkirke, om fornyelse af gudstjenesten og om Jomfru Maria.

Ellers holder hun af at tage i sommerhus i Kulhuse med kæresten, rode i haven, tage en tur på motorcyklen, stå på ski, male og læse digte.

En natpræst er en blæksprutte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce