En kunstner i verdenseliten

Kunstneren Olafur Eliasson får kunstmuseet Arkens pris på 100.000 kr.
Foto: AP Photo/Julie Jacobson.

En kunstner i verdenseliten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Olafur Eliasson, der er kendt for sine store værker i blandt andet New York og London, får torsdag endnu en kunstpris.

Da direktøren for Middelfart Sparekasse valgte at afsætte fire millioner til kunstnerisk udsmykning af det nye domicil, der er under opførelse i Middelfart, valgte han samtidig at overlade opgaven til en af de hotteste internationalt anerkendte kunstnere Olafur Eliasson.

Så meget stoler direktør Brønserud på kunstnerens dømmekraft, at han ikke har set så meget som en skitse af projektet. Til gengæld har han mødt Olafur Eliasson i både København og Berlin, og det har gjort indtryk.

Han arbejder primært i Berlin, når han da ikke er ude i verden med sine installationer i det offentlige rum. Den 42-årige kunstner er for længst slået igennem nationalt og internationalt.

Olafur Eliasson er født i København af islandske forældre, men tilbragte en del af sin barndom og ungdom hos familie på Island. Han blev 1989-95 uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi, men allerede under studierne havde han sin første separatudstilling i København.

Siden er det blevet til et hav af udstillinger og installationer verden rundt, blandt andet har han sammen med en gruppe arkitekter været med i et projekt, der skulle binde havnen i Reykjavik sammen med selve hovedstaden.

Han vandt konkurrencen om at gøre kunstmuseet Aros tag færdigt, har opfordret københavnerne til at bygge med hvide legoklodser, og lavet vandfald i New York, der gav genlyd ikke bare i den kunstneriske verden. Byens borgmester kaldte vandfaldene for en "en gang i livet-oplevelse".

Over alt strømmer ikke bare pressen men også publikum til, når der vises installationer af den islands-danske kunstner. Hans "Weather Project" på Tate Modern i London i 2003, hvor er stor glødende sol var det centrale, blev set af ikke færre end to millioner mennesker.

En af kunstnerens kongstanker er at skabe kunst i en bredere offentlighed, hvor den kan gøre en forskel i det sociale og mentale rum.

Men det er helt umuligt for ham ene mand at nå så langt ud, som han gør. Der står en hel kunstvirksomhed bag ham med flere end 30 ansatte, og han er heller ikke bange for at samarbejde med komercielle foretagender som Louis Vouitton og BMW.

Men der er altid en grænse, når det gælder hvem, han vil arbejde med og hvordan, lige som der er en grænse, når det gælder hans egen person. Eliasson vil tale om sine værker, ikke om sig selv.

Han kunne have spundet guld på vandfaldene i New York, hvis han havde givet efter for kommercielle interesser som at lave modeshow foran dem eller lade kunstværket forevige på t-shirts og andet souvenirs, men han vil ikke have sin kunst til at lugte af forlystelsespark.

Den unge kunstner har fået mange priser ud over anderkendelsen som en kunstner af internationale dimensioner. Inden for de seneste år har han modtaget en østrigsk kunstpris på 55.000 euro og kronprinsparrets kunstpris på 500.000 kr., og nu kan han så føje kunstmuseet Arkens pris på 100.000 kr. til rækken, når den overrækkes 19. marts.

Den sidstnævnte pris får han for sin evne til at skabe værker, der arbejder med sanserne og involverer beskueren aktivt.Af Bodil Reimers

En kunstner i verdenseliten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce