En gang chow chow altid chow chow

Inger Boas sammen med sine nuværende chowérne, Cuhmann til til venstre og Rosie til højre.
Foto: Hans Sturesson

En gang chow chow altid chow chow

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Inger Boas i Gudbjerg Skov fylder 70 år og er en af landets bedste opdrættere af den den kinesiske hund. Allerede som 14-årig blev hun betaget af racen

GUDBJERG SKOV: Inger Boas var ikke mere end 14 år, da hun læste bogen Et hundeliv, skrevet af den østrigske adfærdsforsker og psykolog og senere nobelpristager, Konrad Lorenz. Og hun blev fascineret. Lorenz skrev »en gang chow chow altid chow show«.

- Da besluttede jeg mig for, at jeg også ville have sådan en hund, siger Inger Boas, som på torsdag fylder 70 år.

Hun er i dag en af landets bedste opdrættere af den bamsede hund med en stor gylden pels, fladtrykt næse og busket hale.

Opdrættet har siden 1971 fundet sted fra noget af et paradis på Knøsevej midt i Gudbjerg Skov, som hun og hendes mand, skovrider Carl Johan Boas har skabt ved smukt at bygge en ældre skovejendom om.

Parret mødte hinanden på Landbohøjskolen, hvor hun, der er født i Hellerup, var laborant og sekretær for den professor Thomsen, som den unge forstkandidat Boas gik til forelæsninger hos.

De blev gift i 1962 og efter en tid i Korinth blev C.J. Boas i 1965 skovrider og godsforvalter på Glorup. I 1971 var det så, de købte ejendommen på Knøsevej.
Inger Boas sammen med sine nuværende chow?ere, Cuhmann til til venstre og Rosie til højre.
Inger Boas sammen med sine nuværende chow?ere, Cuhmann til til venstre og Rosie til højre.
Foto: Hans Sturesson

Fine resultater

C.J. Boas blev efterhånden skovrider for flere godser på såvel Fyn som i Jylland, og så passede det fint, at hustruen var hjemme ved telefonen, mens hun koncentrerede sig om hundeopdrættet. Og det har hun gjort rigtig godt. Hun har været helt oppe på at have otte avlshunde og har opnået fine resultater.

I 1980?erne havde Inger Boas i tre år Årets Chow i Danmark.

Fire af hendes hunde og deres »børnebørn« er nævnt i en oversigt over nogle af de bedste europæiske eksemplarer af racen inden for de sidste 50 år. Fra 2000 er der udgivet en blå bog over internationale chow-hunde og her er hendes Cæsar Cuhmann med.

Desværre blev Cæsar kørt ned for et par år siden, da han havde den uvane at strejfe omkring - lidt mod racens vaner. Det var også Cæsar, der var hjemmefra i et par døgn - og blev fundet på Tåsinge.

Det skal ligge i synet

- Det kan ikke lade sig gøre at læse sig til at blive en god opdrætter. Man skal have et godt blik for det. Min far var en dygtig hesteopdrætter. Han hed Leo Lysgaard og var direktør for Meteorologisk Institut. I avlsarbejdet gælder det om føle generationerne og se, hvordan de udvikler sig. Min far havde tre brødre, der var dyrlæger i Vestjylland. I skoleferierne var jeg med en af mine farbrødre rundt til landmændene, og da lærte jeg en del, siger Inger Boas.

Hendes hunde har igennem tiderne nok fået 50 hvalpe. Chow chow føder ikke de store kuld - normalt tre-fire hvalpe. Kun en sjælden gang fem, og det har Inge Boas haft. Hun har ofte beholdt en tæve, selv om den måske ikke har været så egnet til avl.

- Dér vil de professionelle jo skille sig af med et dyr, men det nænner jeg ikke og har beholdt dem, lige til de døde, smiler Inger Boas.

I øjeblikket har hun kun tæven Rosie og hannen Cuhmann.

Chumann er cremefarvet og er den eneste af sin slags på Fyn - og er i øvrigt helt i top.

Inger Boas er eksteriør-dommer for chow-racen og er autoriseret dommer i Dansk Kennel Klub. Hun er i bestyrelsen for Dansk Chow-Chow Klub og for Dansk Hundedommerforening.

Grevens får ædt

Chow chow regnes for at være en af verdens ældste hunderacer. Den kommer fra Kina og blev brugt til bjørnejagt.

Den regnes for at være en rar familiehund, der dog mest knytter sig til en i familien. Desværre har den en nedarvet tilbøjelighed til at jage får - og det måtte Inger Boas sande, da hendes hund slog et af Glorup-grevens får ihjel, lige efter at C.J. Boas var tiltrådt sin stilling. Greven tog det pænt, men hunden blev sendt til Inger Boas? søster i Hellerup, hvor der ikke holdes får.

- Jeg siger til alle mine hvalpekøbere, at de ikke skal bo i nærheden af får, hvis de vil have en chow, siger Inger Boas.

Det er en myte, at chow chow ikke kan gø. Den har en løveagtige behagelig gøen, men den gør ikke utidigt. Og så holder racen af at sove på det koldeste sted i huset - helst udenfor. Sofaer og lænestole er ikke noget for dem.

Inger Boas er sammen med sin mand ivrig golfspiller, og hun har en ugentlig bridgedag i Bridgehuset i Svendborg.

For over 30 år siden var hun formand for Svendborg Bueskyttelaug, som hun og C. J. Boas tog initiativet til, men bue og pil er for længst lagt på hylden.

Inger Boas er mor til datteren Charlotte, der er cand. psyk. i København, og sønnen Henrik, der er med til at drive faderens ejendomme og bor i nærheden.

Der er to børnebørn.

Og så kan Inger Boas også glæde sig over, at hendes mor, der fylder 100 år i marts, kommer med til fødselsdagen.

I anledning af sin 70 års dag holder Inger Boas åbent hus på Knøsevej 9, Gudbjerg, torsdag den 26. februar fra kl. 10.30

En gang chow chow altid chow chow

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce