Efterskole er et livsprojekt

Båring højskole nu med musik
Foto: Dit Navn Her/Fyens Stiftstidende

Efterskole er et livsprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommende forstander på ny efterskole i Båring
mener, han er landet det rigtige sted

Der ligger et langt sejt træk foran den 44-årige Jens Horn, der som projektleder for Den Rytmiske Efterskole i Baaring netop har fået Undervisningsministeriets godkendelse.

Selv har han aldrig været i tvivl om, at projektet vil lykkes, og efter godkendelsen har kontoret haft travlt med at skrive elever op. Målet var 40 inden april for at kunne betale prioriteterne og dobbelt så mange inden skoleårets start. Der er i dag næsten 50 elever skrevet op, så det ser ud til, at flaget kan hejses til indvielse af den femte efterskole i den gamle Nørre Aaby Kommune 9. august.

Det er ikke mindst fordi, det er lykkedes at samle en stor del af lokalbefolkningen om projektet lige som i de bedste højskoledage.

Det er Jens Horns ambition at åbne efterskolen udadtil, og det er hans håb, at også de unge tilflyttere vil tage den til sig.

Jens Horn kendte bygningerne i Båring, inden han blev involveret i efterskoleprojektet.

Gennem fem år fra 2002 var han lærer på stedet, der dengang husede højskolen, inden han i 2007 blev forstander på Ollerup Efterskole. Her følte han sig ikke tilpas, så efter knap et år søgte han nye græsgange.

En periode var han kapelmester ved Holstebro Musikteater, for Jens Horn havde besluttet, at han aldrig mere ville tilbage til skolelivet.

- Men her i Båring har jeg fået en bestyrelse med gang i og en stor lokal opbakning, så efterskolen er blevet mit livsprojekt, fastslår han.

Selv brugsen, der er den eneste butik i landsbyen på nordvestfyn, har fået så stor tillid til efterskoleprojektet, at Jens Horn har kunnet åbne en konto.

Som søn af dommeren ved Aalborg Byret, lå der egentlig en forventning til familiens yngste søn om, at han skulle læse jura, da nu ingen af hans tre søskende gik den vej.

Men Jens ville være musiker, da han gik ud af Nørresundby Gymnasium i 1982, selv om hans mor advarede om en økonomisk usikker tilværelse. Han skulle vise hende, skulle han.

Han havde spillet guitar i den private musikskole og sunget i Sct. Marcus Kirkens kor, så han følte sig godt rustet. Dog rundede han musik-æstetisk basisår på Aalborg Universitet, inden optagelsen på Nordjysk Musikkonservatorium. Her var han den første, der kunne skrive rytmisk guitarist på eksamensbeviset.

I begyndelsen af studiet tjente han til føden som afløser ved postvæsenet, men siden var der bud efter ham som underviser på Musikalsk Grundkursus i byen.

Men en alt for skemalagt tilværelse var ikke noget for den unge Jens Horn, han søgte nye udfordringer. Lidt spøgende siger han, at det eneste, der har været fast i hans tilværelse, er hans bankforbindelse.

Han kom til Aalborg Sportshøjskole, hvor han fik lært at akkompagnere på klaver, var med til at få Støvring Højskole på benene i begyndelsen af 1990’erne. Der blev ikke tid til meget andet i de år, da han også var engageret i bestyrelsen og som lærerrådsformand.

Højskolen havde en form for overskudsdeling, og for sin andel drog Jens Horn til London for at videreuddanne sig inden for sang. Da han efter fire måneder kom tilbage, sagde han jobbet op. I fremtiden ville han kun lave det, han havde lyst til.

Han blev tilbudt hovedrollen i musicalen "Jeppe på Bjerget" der blev opført i Holstebro.

En stor oplevelse, men dyre lærepenge, for der var ingen løn, da forestilllingen publikumsmæssigt blev en fiasko.

Til gengæld fik han en rolle i "Les Misérables" på Århus Teater, og der fulgte flere roller de følgende år, men det var ikke rigtig noget, der gav smør på brødet.

Det var tid at skifte retning, og så ville skæbnen, at hans 75-årige far gerne ville have ham med til Baaring Højskole på et sangkursus, og så blev Jens Horn hængende som lærer.

- Min største overvejelse var at skulle flytte fra mine børn, siger han.

I Båring underviste han børn med særlige behov og opdagede den verden, der åbner sig, når man bruger musikken som middel og ikke som mål. Samtidig rejste han land og rige rundt for at opsætte musicals.

Baaring Højskole gik konkurs, men 1. april bliver Jens Horn forstander for en efterskole på stedet efter at have været projektleder i ni måneder.

- Det har været spændende selv at kunne forme sit livsprojekt, siger Jens Horn.

Projektet har givet så meget tro tilbage til de gamle højskolefolk, der har set landsbyens samlingspunkt sygne hen, at lokalhistorikeren Grethe Marcussen har sat sig i spidsen for en 50 års jubilæumsfest for højskolebygningerne, der til august får nyt liv.

Efterskole er et livsprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce