Dus med ris og ros

Skattekommissionens formand, Carsten Koch fremlagde i går de forslag til ændringer i skattesystemet som kommissionen har arbejdet på det seneste år. Han blev håndplukket til opgaven af statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Foto: Tariq Mikkel Khan/POLFOTO

Dus med ris og ros

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Carsten Koch har løst endnu en opgave i sit speciale: Økonomi og skattepolitik

Han er skræddersøn, har undervist i marxistisk økonomi, været minister i to regeringer, forvaltet milliard-formuer og boet i kollektiv.

Carsten Koch har haft et alsidigt liv og udrettet meget gennem tiden. Og i går var han hovedperson i medierne. Denne gang som formand for regeringens Skattekommission, som efter et års arbejde afleverede sine tanker til politikerne om den kommende skattereform. Det foregik ved et stort iscenesat pressemøde i DGI-byen i København.

Kommissionens formand, tidligere skatteminister Carsten Koch har den ære at være håndplukket af statsminister Anders Fogh Rasmussen til opgaven. De to er politiske kolleger gennem mange år, og kender hinandens indsigt i skattepolitik, omend med forskellige politiske vinkler.

Da Fogh var skatteminister og Koch økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, mødtes de til duel om økonomi og skat ved studieårets start på Københavns Universitet. Fogh som liberal og Venstremand, Koch som rød økonom og Socialdemokrat.

Deres veje er siden krydset talrige gange både i Folketinget og uden for Christiansborg mure. Der står betydelig respekt om Carsten Kochs viden, politiske næse og arbejdsmoral. Anders Fogh og regeringen har trods hans politiske tilhørsforhold anset Koch for at være visionær, udogmatisk og selvstændig nok ikke til at tage partipolitiske hensyn som kommissions-formand.

Arbejdet har været fuldtids for Carsten Koch. Da statsministeren for et år siden ringede og tilbød ham posten, var Koch direktør i Danske Invest Gruppen, som forvalter en formue på over 120 milliarder kroner. Det var en post, hvor den tidligere underviser i marxistisk økonomi stortrivedes, både når han skulle træffe tunge beslutninger på finansmarkederne, og når han ude i landet var til stormøder med foreningens medlemmer.

Her mødte man en charmerende, ungdommelig og altid smilende Carsten Koch, som i klare forståelige vendinger kunne fortælle hr. og fru Småinvestor om lykkeposer og faldgruber i den økonomiske verden.

Carsten Koch er snart tilbage i denne udadvendte verden. Den 1. april begynder han et nyt job som direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Her er han ansat på en to-årig kontrakt, så pension og otium er bestemt ikke noget, der indgår i den 63-årige Kochs kalender.

Han har de seneste år boet i smukke omgivelser i Birkerød nær Furesøen.

Her har han sammen med sin kone, Birgitte Erhardtsen, indrettet sig i et parcelhus, efter at parret i godt 20 år var en aktiv del af bofællesskabet Trudeslund i Birkerød.

I de seks år, Carsten Koch var medlem af Poul Nyrups regeringer, måtte ministerbilen ofte rulle op til kollektivet, når Koch skulle hentes eller bringes.

Poul Nyrup håndplukkede ham som skatteminister i 1994 fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor han selv havde trådt sine økonomiske barnesko. Han benyttede Koch i fire år som skatteminister, inden han i 1998 erstattede ham med Ole Stavad, og til manges overraskelse flyttede Koch til Sundhedsministeriet.

Her fik han to knap så muntre og frugtbare år. Fløjkrigen rasede i partiet, og Carsten Koch kom som sundhedsminister med flere uheldige og dårligt timede visioner om bl.a. rygepolitik og medicintilskud.

En kold februaraften i 2000 ringede Poul Nyrup og fortalte Koch, at ministertiden var slut. Ifølge kilder nær de to var Koch både rasende, uforberedt og chokeret.

Den fyrede minister forlod kort efter Folketinget og blev direktør i Danske Invest Gruppen. Her fik han lov at arbejde i fred og ro væk fra medierne og rampelyset i otte år, inden statsministeren hyrede ham til den nu løste opgave i Skattekommissionen.

Her er hans mission nu løst, og fremover kan han følge det politiske arbejde med skattereformen fra sidelinjen.

Dus med ris og ros

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce