Dronningens juridiske vagtmester fylder 70

Kabinetssekretær, kammerherre Henning Fode fylder 70 år søndag den 28. januar 2018.. (Foto: Jens Dresling/Scanpix 2018)

Dronningens juridiske vagtmester fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det stod ingen steder skrevet, at Henning Fode, der søndag den 28. januar fylder 70 år, skulle slutte sin karriere i et af rigets mest betroede job.

Stillingen som dronningens kabinetssekretær slås ikke op. Det er et tilbud, som gives den udvalgte efter "sonderinger", og Henning Fode har sagt, at han både blev glad og beæret, da pilen i 2007 pegede på ham.

Han rykkede ind i Det Gule Palæ i Amaliegade og blev samtidig udnævnt til kammerherre og ordenssekretær.

Henning Fode er på 11. år dronningens juridiske rådgiver og bindeleddet mellem regeringen, Folketinget og statsoverhovedet.

Blandt hans opgaver er at opdatere regenten om den politiske situation, forelægge lovudkast, forberede statsråd og sikre, at alt klapper, når dronningen eller kronprins Frederik holder audiens på Christiansborg Slot.

Henning Fode blev født i udkanten af Randers som nummer to i en søskendeflok på fem. Han mistede som otteårig sin far, og i et interview med Jyllands-Posten har han fortalt, at det gjorde ham tidligt moden og betød, at han lærte at tage ansvar.

Det var ham, der stod for madlavningen, mens moderen uddannede sig til skolelærer. Kokkeriet har han taget med sig i ægteskabet med Anni Fode, der er vicedirektør i Udlændingestyrelsen.

I hjemmet på Østerbro i København er det ham, der regerer i køkkenet. Ikke kun til glæde for fruen, men også for de to døtre fra et tidligere ægteskab.

En succes var også hans skolegang, altså når der ses bort fra gymnastiktimerne. Men uden for boldbanen faldt det ham let, og efter studentereksamen begyndte han at læse fransk og latin. Siden skiftede han til jurastudiet på Aarhus Universitet, hvorfra han sluttede med topkarakterer.

Det banede vejen ind i Justitsministeriet, hvor han hurtigt avancerede til kontorchef, siden politimester og chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Skelsættende for karrieren var det, da to markante stillinger blev slået op i 1995. Dels som politidirektør i København, dels som rigsadvokat. Henning Fode foretrak den første, men søgte begge. Han måtte se sig slået af Hanne Bech Hansen, og i stedet blev han rigsadvokat.

I 12 år var han landets højeste anklager, indtil dronningen kaldte. (Ritzau)

Dronningens juridiske vagtmester fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce