Dronningen har givet stafetten videre og fylder 80

Dronning Beatrix fylder 80. Foto: POOL/Scanpix 2018)

Dronningen har givet stafetten videre og fylder 80

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 2013 trak dronning Beatrix, der onsdag den 31. januar fylder 80 år, sig tilbage og overlod tronen til sin ældste søn, Willem-Alexander.

Dermed brød Holland med en lang tradition for kvindelige monarker. I mere end 100 år er landet blevet regeret af dronninger.

I 33 af årene var det med dronning Beatrix ved roret. Hun var det ældste barn af dronning Juliane og prins Bernhard, som under Anden Verdenskrig med deres børn måtte flygte fra den tyske invasion.

Først for at bosætte sig i Storbritannien og senere i Canada, inden de i 1945 kunne vende hjem til slottet uden for Amsterdam.

Siden ville skæbnen, at prinsesse Beatrix forlovede sig med den tyske diplomat Claus von Amsberg.

Deres bryllup i 1966 udløste voldsomme protester i befolkningen - ikke alene på grund af hans nationalitet, men også fordi han havde været medlem af Hitlerjugend og gjort militærtjeneste under krigen.

Med årene blev modstanden mindre, og da Beatrix blev dronning i 1980, var de mest kritiske røster forstummet.

Foruden Willem-Alexander er dronningen mor til prinserne Johan Friso og Constantijn. Johan Friso kom alvorligt til skade i 2012, da han blev ramt af en lavine under en skiferie. Efter at have ligget i koma i et år døde han.

Dronning Beatrix huskes af mange hollændere for sine juletaler, hvor hun ofte tog fat i mere kontroversielle emner.

I 2007 blev hun hvirvlet ind i et verbalt stormvejr, efter at hun havde opfordret sine landsmænd til at acceptere mindretal og i det hele taget vise tolerance.

Det fik højrepolitikeren Geert Wilders til at bede dronningen om ikke at overskride grænsen for, hvad hun politisk kunne tillade sig at tale om.

Både under dronning Beatrix og nu med Willem-Alexander er der tætte bånd mellem det hollandske og danske kongehus.

Kort efter at Willem-Alexander var blevet konge, besøgte han og dronning Maxima dronningen og prins Henrik. Parret har også flere gange mødt kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. (Ritzau)

Dronningen har givet stafetten videre og fylder 80

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce