Dogme-musik


Dogme-musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cd fra Erik Maribo og Mette Elsborg, Svendborg

Anmeldelse

Af Iben Friis Jensen

Erik Maribo og Mette Elsborgs aktuelle debut-cd, Nattens Dyner, kalder de selv for »dogmemusik«

Dogmebegrebet kan også omfatte musik, når den bliver fremstillet med små midler, står der som forord til albummet, som netop er udkommet, indspillet i Pilegårdens Studie, Ulbølle, hvis studiebetegnelse dækker over et soveværelse og en Roland 1824.

Tekster og musik er skrevet af Erik Maribo, som selv er guitarist og tillige nok håndterer elektroniske instrumenter og måske et lydredigerende computer-program.

Nu kan man jo sagtens ironisere over begrebet dogme.

For nok mener Erik Maribo da helt sikkert, at cd'en er indspillet med begrænsede økonomiske midler. Men dogme-reglerne siger jo altså noget med, at lyd ikke må produceres særskilt fra optagelser (det skal foregå i samme arbejdsgang, hvad der nok er svært at overholde, når én musiker skal sørge for hele lydbilledet som på Nattens Dyner).

Desuden skal optagelser foregå on location - hvad der naturligvis godt kan retfærdiggøre, at et soveværelse lægger vægge til kærlighedssangene.

Desværre er de syv sange på cd'en tekstmæssigt også ret dogme-agtige - det vil sige digtet med meget få poetiske midler.

Emnevalget passer såmænd udmærket til melodierne, der dels er rockprægede, dels er ballader, men munden løber lidt over af patetisk villethed samt af meget forudsigelige og banale udsagn. Desuden er der mange omvendte ordstillinger, som ikke klæder sange anno 2007.

Derfor vil det nok ikke være en fordel, som Mette Elsborgs ellers skriver på sin hjemmeside, at cd'en måske skal oversættes til engelsk af hensyn til dem, der ikke forstår dansk. Tværtimod bør teksterne snarere oversættes (gerne til russisk) af hensyn til os, der kan forstå banaliteterne.

Det er nemlig synd både for Mette Elsborgs stemme og for musikken, som er - omend lidt anonym, så dog fuldt på højde med andre af tidens gode popsange - at teksten spænder ben.

Men med Mette Elsborgs søde - til tider kraftfulde og rock-rå stemme og med musikken, skrevet af Erik Maribo, er der noget at arbejde videre med.

Bare find en anden sangskriver.

Elsborg/Maribo: Nattens Dyner. Dogmemusik. 7 numre, 37 minutter 56 sekunder. Er udkommet.

Dogme-musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce