Dissing er ikke det værste, vi har: Nu fylder han 80

Sanger og musiker Povl Dissing fylder 80 år lørdag den 27. januar 2018. (Foto: Morten Flarup/Scanpix 2018)

Dissing er ikke det værste, vi har: Nu fylder han 80

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Povl Dissing fylder 80 år lørdag den 27. januar.

Fra Povl Dissing blev landskendt i 1960'erne for sine alternative fortolkninger af sange som "Giv mig en hest, mor!" eller henrettelseshymnen "25 minutter endnu", vakte han stærke følelser i befolkningen.

Nogle hadede hans teatralske stil og stemme og vanvidsmimik, mens mange andre fandt ham genial og unik.

For den omstridte visesanger med erklæret hang til smertefulde sange kastede sig frådende over skillingsviser og sange, som om det var amerikanske bluesnumre.

Det var hård kost for dem, der foretrak større ærbødighed om den danske sangskat.

Men når Povl Dissing fylder 80 år, blev det dog folkets kærlighed til den danske trubadur, der sejrede.

Det skyldes ikke mindst hans mere end 40 år lange legendariske parløb med et andet unikum, forfatteren og pianisten Benny Andersen.

I 1973 bragede de sammen igennem med "Svantes Viser", så fuld af lun og elskelig hverdagspoesi, at det gik i hjertet på de fleste.

Siden fulgte i 1982 pladen "Oven Visse Vande" igen med Benny Andersens uforlignelige fingeraftryk på teksterne. Flere af sangene som "Go'nu nat" og "Barndommens Land" blev klassikere, som kom i højskolesangbogen.

Men Povl Dissing har også fortolket Bellmann, Grundtvigs salmer og H.C. Andersen, selv om han oprindeligt som ung lagde ud med kornetspil og jazz.

Som yngre red han som forsanger på den psykedeliske danske musikbølge med beatgrupperne Beefeaters og Burnin Red Ivanhoe.

Ud over de omkring 25 lp'er og cd'er, han har udgivet undervejs, har han medvirket i en lang række film og teaterstykker og masser af albummer med andre kunstnere.

Turnésamarbejdet med Benny Andersen er aldrig ophørt. Men derudover har han også utrætteligt optrådt land og rige rundt sammen med blandt andet sine to sønner i "Dissing, Dissing, Las og Dissing".

Den langtidsholdbare og alsidige karriere betød, at Dissing i 2000 modtog Dannebrogordenen.

En faldulykke i Spanien i februar sidste år under optagelserne til hans første flamenco-album satte imidlertid en foreløbig og ufrivillig stopper for turnélivet.

Povl Dissing pådrog sig kraniebrud og hjernerystelse. Siden har han haft problemer med hørelsen, som der dog stadigt arbejdes på at genoprette, så de mange fans fortsat kan imødekommes. (Ritzau)

Dissing er ikke det værste, vi har: Nu fylder han 80

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce