Den store norske tænker

Den norske filosof Arne Næss, der blev 96 år, prises fra alle sider for sin akademiske indsats og for et bedre miljø. En altmuligmand kaldes han. Polfoto

Den store norske tænker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OSLO: En af de helt store tænkere og miljøforkæmpere i Norge, filosoffen Arne Næss, er død, 96 år.

Næss blev blev allerede i sine unge år kendt som filosof. Kun 21 år gammel tog han i 1933 magistergrad i filosofi som den yngste nogensinde. Tre år senere blev han dr. philos med afhandlingen »Erkendelse og Videnskabelig adfærd«.

Han blev professor i filosofi ved Oslo Universitet som 27-årig i 1939. En position, han bevarede til 1970.

Men Arne Næss havde mange andre tangenter at spille på end sine akademiske meritter, og han engagerede sig i en række samfundsspørgsmål, som løbende kom op i tiden.

Under Anden Verdenskrig var han modstandsmand, men Næss er også kendt som bjergbestiger, og han indførte den såkaldte bolteteknik i Norge. Han stod i spidsen for bjergekspeditionen Tirich Mir i Pakistan i 1950 og 1964.

Især miljøet havde hans store interesse, hvilket flere har omtalt i mindeord.

- Han var en af de personligheder, der fyldte allermest i Norge i den 20 århundrede, siger miljøminister Erik Solheim, der påpeger, at Arne Næss sandsynligvis er den enkeltperson, der har betydet mest for den norske miljøbevægelse. Han beskrives som et »universalmenneske« med interesser og engagement for mange områder. Hovedbudskabet var, at hvis vi ikke tager vare på kloden, går vil til grunde.

- Næss så kernen i miljøkrisen og forbrugersamfundets krav om, at alle skal have mere, siger Steinar Lem, talsmand for Fremtiden I Vore Hænder, den mest indflydelsesrige miljøbevægelse i Norge. Inden for den akademiske verden er der også sorg over Arne Næss? død. - Han skulle ligesom aldrig dø. Han fortsatte jo som filosof også som gammel mand, siger en af hans yngre kolleger, Jostein Gaarder. Arne Næss udgav sin sidste bog »Livsviktig«, med undertitlen »Arne Næss og dialogen« i fjor 95 år gammel. Han sov stille ind i sit hjem mandag aften. /ritzau/

Den store norske tænker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce