Den stædige smedesøn


Den stædige smedesøn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I tredje forsøg kom Lars Lønnerup ind på skuespillerskolen. Nu fylder han 60 år

Efter en god lang sommerferie har Lars Lønnerup igen fundet cykeludstyret frem for at tage turen til og fra sin arbejdsplads, Odense Teater.

Her har han optrådt for det fynske teaterpublikum i 35 år, og det har den trofaste skuespiller heldigvis tænkt sig at fortsætte med, selv om han onsdag fylder 60 år.

I den ny sæson er han tildelt roller på både Store Scene og i Sukkerkogeriet. På førstnævnte scene er han med i teatrets egen version af Astrid Lindgrens Emil-historier, som her i Kurt Dreyers instruktion bliver kaldt "Fest i Lønneberg", og i teaterversionen af "Breaking the Waves", som teaterchef Kasper Wilton selv sætter op.

Opgaven i Sukkerkogeriet er i Henrik Ibsens drama "Hedda Gabler", som i Alexa Thers instruktion får premiere til oktober. Endelig skal Lars Lønnerup servere suppeteater i teatrets prøvesal sammen med tre af sine appetitlige kolleger Githa Lehrmann, Morten Christensen og Sophie Louise Lauring.

De kommende opgaver afspejler tydeligt, hvor alsidig en skuespiller Lars Lønnerup er. Han har været ude i snart alle afkroge af repertoiret, også dér hvor isen er tynd, men han er altid sluppet tørskoet i land, hvad enten det er morsomme eller tragiske roller, han spiller.

Selv siger han, at han befinder sig rigtig godt som ensemble-skuespiller, og at han ikke foretrækker nogen roller frem for andre.

- Jeg siger som en kendt fodboldtræner, at den næste kamp altid er den vigtigste, lyder det med et varmt smil.

Lars Lønnerup har gennem de 35 år tilbragt næsten lige så megen tid i teaterhuset i Jernbanegade som hjemme hos familien på Brinken i Næsby. Han har også i flere perioder været tillidsmand for skuespillerne, og har repræsenteret Landsdelsscenerne i Dansk Skuespillerforbunds bestyrelse.

Oprindelig var Lars Lønnerup tiltænkt en helt anden rolle i livet end at blive skuespiller. Hans far var smed og havde fabrikken Otterup Byggesilo, og det var hans drøm, at Lars skulle være ingeniør og overtage familiens livsværk.

De planer var unge Lønnerup imidlertid ikke med på. Efter skolegangen på Kroggaardsskolen i Næsby med Amdi Petersen som klasselærer ville faderen have sønnen til at arbejde på fabrikken, men Lars hoppede ud af vinduet, og med en taske bag på den sorte Puck-knallert kørte han til Odense og flyttede ind i kollektivet "Huset" på Hunderupvej.

Han havde forskellige småjobs og meldte sig på Odense Katedralskolens nyoprettede hf-hold. Allerede da spirede interessen for teatret. Han læste hos Ole Ernst og Lone Helmer og søgte ind på skuespillerskolen - uden held.

I afslaget fra teaterdirektør Kai Wilton hed det: "Hvis De er klog - og det er DE jo - så læser de hos en skuespiller én sæson og kommer igen...."

Det skulle selvfølgelig fortælles i teatrets kantine, og mens Lars Lønnerup stod der og strålede, kom Kai Wilton forbi, og afbrød talestrømmen med ordene: "De skal være med i Jean de France. Vil De eller vil De ikke?".

En bifippet Lønnerup strøg over gaden til Katedralskolen og meldte sig ud af hf-studiet. I stedet indtog han pladsen i hippiekoret sammen med bl.a. Lane Lind og Arne Bjørk i Holbergs "Jean de France," hvor nu afdøde Arne Hansen havde titelrollen.

Lars Lønnerup fulgte herefter Wiltons råd, læste hos Erik Bendt Svendlund, men kom alligevel ikke ind på skolen. Han havde flere småjobs på teatret, inden han aftjente sin værnepligt i Flyvevåbnet. Samtidig læste han hos Gerda Gilboe i København, og det blev adgangsbilletten til Skuespillerskolen i Odense.

Da han i 1973 var færdiguddannet, blev han ansat ved Odense Teater og fik debut i "Agnes". Her han har været siden med afstikkere til Aalborg Teater 1978-81 og freelance på bl.a. Det Danske Teater i 1982. Et par roller på film og i DR's "Rejseholdet" er det også blevet til.

Opgaverne på Odense har været både talrige og alsidige. Af væsentlige kan nævnes "Scapins rævestreger", "Drengene i skyggen", "Erasmus Montanus", "7x17", "Tre kisteglade piger", "Cyrano de Bergerac", "Kunst", "Den ukendte soldat" og "Blodbrødre".

Én af de roller, som Lars Lønnerup sætter mest pris på, er som familiefar. Han blev i 1977 gift med Lene, og sammen har de drengene Mads og Jeppe. Begge har optrådt på teatret bl.a. som nissebørn i "Nøddebo Præstegard", men ingen har valgt at blive skuespillere. Til gengæld har de sikret Lars Lønnerup en ekstra kærlig familie-rolle: Som bedstefar til Wilfred.

Den stædige smedesøn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce