Den sikre radiotrumf

Foto: Ulla Voigt

Den sikre radiotrumf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Radio giver mesterfortælleren Nis Boesdal nye muligheder for at boltre sig

En trumf, som alderen ikke har frarøvet sin krøllede hårpragt, og som med sit bedstefar-grånende skæg og sin bløde onkelstemme er omkranset af en egen folkelige aura. Med masser af ekstra mikrofontid til folkekære Nis Boesdal, har Danmarks Radio smidt et sikkert kort på bordet i spillet om lytternes gunst i det nye år.

Hver formiddag fra mandag til fredag er den nu 58-årige radiomand ved mikrofonen i to timer i "Formiddag på 4'eren" - et spørgeprogram, hvor han boltrer sig med " alt fra jura over fugleliv til kommunalreform", som det så overdådigt proklameres i oplægget til nyskabelsen,

Vel er Boesdal i sit nye program omgivet af alskens eksperter, og vel skal lytterne til telefonen, men det er radioveteranen selv, der er nøglen til eftertragtede lyttertal.

"En typisk dansk krydsning mellem Jørn Hjorting og Søren Ryge," har anmelderen Hans Flemming Kragh overbærende småskoset Boesdal i Ekstra Bladet, mens andre har plukket blandt de smukkeste roser: "En gudbenådet fortæller i samme klasse som legendariske Christian Kryger og med samme smittende engagement som Palle Lauring og Erik Kjersgaard", sammenfattede en fødselsdagsomtale.

Mange nikker bekræftende. År efter år er Boesdal blevet overdænget med hæder, og der er ikke mange flækker, hvor han ikke har trukket fulde hus med sine folkelige foredrag og gode historier.

Den tidligere kollektivist og EF-protestsanger er selv blevet en god historie. Med sikker hånd har han skabt sit image som den usnobbede radiovært, der har det bedst i uformel sweater og forvaskede cowboybokser med hængerøv. Som stortrives blandt fårene i sit østjyske fritidslandbrug i Lyngå ved Hadsten. Her har han efter ungdomsår i et par kollektiver sammen med sin bedre halvdel gennem mere end 30 år, Inge, og tre nu voksne døtre skabt en højt besungen familiebase.

Det er herfra, han sjokker ind i folk med træsko på, og det var herfra, han i sin møgbeskidte truck kaldet "grisebilen" trillede til tjekket glimmerfest på Hotel d'Angleterre en af de første gange, han skulle hædres. Ifølge den gode historie, som radioværten omhyggeligt værner mod al for megen distraherende sandhed, faldt bagsmækken ned, da han skrumlede ind på Kongens Nytorv, en perlerække sorte fårelorte trillede ud og lagde sig smukt til rette ved hotellets røde løber.

Når det strømlinede ligger Boesdal fjernt, ligner det dønninger fra seks ikke specielt lykkelige år i skoleuniform og slips på Herlufsholm Kostskole, hvorfra han blev nysproglig student.

- Jeg gennemførte på bedste spejdermaner af kærlighed til min mor. Men jeg brød mig ikke om det, har han fortalt i Jyllands-Posten.

Efter kostskoletiden stod den på litteraturstudier på Aarhus Universitet. Men efter at have taget hovedfag i dansk blev miljøet ham vel akademisk, og han tog på sejltur med Troels Kløvedal. Senere forsøgte han sig også med lidt undervisning, og han begyndte at skrive. I første omgang børnebøger ud fra egne erfaringer som nybagt og på det tidspunkt enlig far.

Forordene til de nu snart 30 år i Danmarks Radio blev skrevet, da Boesdal som brødflov forfatter fik job som altmuligmand hos den daværende Provinsafdeling i Århus. Næsten legendarisk er en historie om, hvordan han her for næsen af omliggende firmaer havde travlt med at male DR-mærker på så mange p-pladser som muligt.

Senere kom altmuligmanden ind i studierne og blev i kraft af erfaringerne som børnebogsforfatter i første omgang tilknyttet tv-programmet "Børn og børn imellem".

Senere skulle han også forsøge sig som hårdtslående reporter. Uden held. Først som fortæller og formidler i blødere programmer kom medvinden og talentet foldede sig ud med værtsrollen i radioprogrammet "Danmarksmester" som en af de største succeser. I seks år var han fast tovholder på programmet med over 600.000 lyttere, og han satte en fed streg under sin filosofi om, at alle rummer en god historie. Den evner han at få frem. Uden at udlevere sine "ofre", og uden det bliver tåkrummende pinligt med for banal tomgang på ligegyldighedernes holdeplads.

Senest har seerne i efteråret mødt Nis Boesdal i tv-serien "Livet på skinner". Men hvor han i sin radio har det som fisken, der fornøjet basker rundt i sit kære vand, kommer der på skærmen let et skær af, at fisken er kommet vel langt ind på land.

- Der er mange flere billeder i radio end i tv, fordi fantasien og genfortællingens muligheder spiller mere med, når man selv skal danne billederne, forklarer han.

I et interview i Stiftstidende har han også selv givet et bud på sin styrke:

- Jeg har en evne til at tale med folk, selv om jeg ikke kender dem. Og så er jeg god til at lytte. Jeg har nemlig respekt for alle slags mennesker, uanset om de går i campinghabit eller har almindelige meninger, om de er klejnsmede eller højt uddannede.

Med Boesdal som trumf trives hverdagens historier.
Foto: Ulla Voigt
Fakta
Født den 18. december 1948 i Århus.

Journalist, forfatter, og foredragsholder.

Bor på en firelænget bondegård vest for Århus, hvor han har køer og får.

Har arbejdet 30 år i Danmarks Radio. Først fire år som arbejdsmand, senere som journalist og vært.

Modtog Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat i 1979, Kulturministeriets Initiativpris i 1986, DR`s Krygerpris 1996 samt "Den lille havfrue" i 2005. Har flere gange været kåret som Danmarks bedste radiovært.

Forfatter til ca. 50 bøger, digte, børnebøger, romaner, dansk historie og kogebølger.

Fra starten af 2007 tovholder sammen med Puk Elgård på programmet "Formiddag på 4'eren", der sendes hver dag undtagen søndag fra kl. 10-12.

Den sikre radiotrumf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce