Den selvlærte

Musiker Poul Godske fylder 80 år i dag.

Den selvlærte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

kapelmester fra Fyn[Bloed retur]Portræt

Poul Godske har været professionel musiker i 55 år. Nu lever han et stille liv på Frederiksberg

Han er et stykke levende musikhistorie, som har spillet med "Nina & Frederik", Marlene Dietrich samt en række danske navne som Jørgen Ryg, Grethe Sønck og Otto Brandenburg.

I dag lever Poul Godske et stille liv i en lejlighed på Frederiksberg langt væk fra scenerne og rampelyset.

Han trak sig tilbage i 1997, da hans trofaste makker Per Pallesen sagde farvel til Hjørring Revyen. En tid forsøgte han sig som selskabspianist, men det en levevej, som han beskriver som verdens kedeligste, så det holdt han op med i 2002.

Poul Godske, som i dag fylder 80 år, er født og opvokset i Tommerup, og begyndte at spille klaver som kun 13-årig. Da han gik på Odense Katedralskole, dirigerede han skoleorkesteret ved de årlige "Mimerballer", hvor drikkevarerne på grund af besættelsens knaphed var begrænset til dansk frugtvermouth og Albani øl.

Han drog senere til hovedstaden, hvor han havde en kort karriere som jurastuderende og som bankmand, inden han i 1953 gjorde musikken til sin levevej som autodidakt pianist, vibrafonist, ventilbasunist, komponist og arrangør.

Den milde fynbo blev medlem af Jørn Grauengaards trio med engagement i restaurant "Giraffen" i København. Tredjemand var Mogens Landsvig på bas, og trioen spillede hver aften fra klokken 20 til 24 plus søndagsmatine fra 16 til 18. Til gengæld var der hele tre fridage om året - to til jul og én til påske.

Engagementet i "Giraffen" varede indtil sommeren 1959, da trioen rykkede til den anden side af Vesterbrogade for at spille på "Scandia." Nu var den imidlertid blevet til en kvintet, idet Perry Knudsen var kommet med på trompet og Bjarne Rostvold på trommer og Lis Bjørnholt var med som sangerinde.

Ved siden af det faste job i "Scandia" indspillede orkestret utallige grammofonplader med dansktop-artister og medvirkede på reklame- og spillefilm. Et af tidens store navne var duoen "Nina & Frederik," som orkestret lavede en række plader med, både i Danmark og i Berlin.

I 1960’erne medvirkede orkestret også på pladeindspilninger med Marlene Dietrich og Sarah Vaughan.

Fra sommeren 1964 hed opgaven husorkester på ABC-teatret, og fra 1967-75 i Cirkusrevyen på Bakken, de sidste to år med Poul Godske som kapelmester.

De næste par år gik med teaterjobs, indtil Poul Godske i 1980 blev kapelmester for Hjørring Revyen, et job, der varede frem til 1997.

Gennem 1970’erne og 1980’erne medvirkede han med sit orkester i et utal af underholdningsprogrammer på Danmarks Radios dengang ene tv-kanal. I samme periode var han kapelmester ved indspilning af pop-plader med blandt andre Poul Bundgaard, Dario Campeotto, Preben Kaas, Jørgen Ryg, Otto Brandenburg og Bjørn Tidmand.

I 1980 var han kapelmester på Lorry på Frederiksberg, hvor sommerens Hjørring Revy blev spillet for det københavnske publikum om efteråret, mens der resten af sæsonen blev sat nye forestillinger op.

Jazzen har i hele Godskes lange musikalske liv spillet en meget stor rolle. Han har spillet med orkestret "Swingstyrke 7", med Etta Camerons jazzgruppe, og i 1992 indspillede han med egen kvintet cd-en "Bald Is Beautiful", som høstede megen ros.

Den selvlærte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce