Den politiske folkesanger

Pete Seeger at his home in Beacon NY 9.14.2005

Den politiske folkesanger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Where Have All the Flowers Gone". "We Shall Overcome".

To af det 20 århundreds helt store sangklassikere og begge først og fremmest forbundet med Pete Seeger. I dag fylder han 90 år.

Den amerikanske folkesanger og fredsaktivist digtede selv "Where Have All the Flowers Gone", der ud over hans egen fremførelse også blev udødeliggjort af Marlene Dietrich på både engelsk, fransk - og især tysk: "Sag mir wo die Blumen sind".

Pete Seeger rejste som ung rundt i USA for at indsamle sange blandt arbejdere og bønder. Samtidig optrådte han med egne sange, ofte inspireret af Woody Guthrie, med hvem han i 1940’erne også optrådte i den venstreorienterede, pacifistiske gruppe The Almanac Singers.

På grund af sin kamp for borgerrettigheder og fred blev Peter Seeger fra 1955 sortlistet i sit hjemland i forbindelse med McCarthyismen. Han forblev dog aktiv og fik i 1960’erne stor betydning for den gryende ungdomskultur med sit humanistiske engagement, ligesom han blev en inspiration for 1960’erne unge folkesangere som Bob Dylan og Tom Paxton.

Sin bedst kendte af rundt regnet 100 lp’er indspillede han live i 1963 i Carnegie Hall, hvor han gav legendariske tolkninger af "We Shall Overcome" og "Guantanamera".

Men først da countrymusikeren Johnny Cash tog ham med i sit tv-show i 1970’erne, kom Seeger for alvor ind i varmen igen. Den endelige genrejsning og anerkendelse fra det officielle USA fulgte, da præsident Bill Clinton overrakte ham en medalje i Det Hvide Hus.Bloed returPete Seeger har optrådt i Danmark flere gange, blandt andet ved den 16. Tønder Festival i 1990. (ritzau)

Den politiske folkesanger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce