Den omstridte balletchef

Minutinterview. Peter Shaufuss rykker scenebrædderne op og flytter til Odense med balletten og familien.
Foto: Mie SchŠrfe

Den omstridte balletchef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 60

Balletchef Peter Schaufuss, der fylder 60 år i dag, er en mand, folk har stærke meninger om - uanset de aldrig har set et eneste pas des deux.

Han er udråbt som både kunstnerisk fyrtårn og administrativt blålys og ømme er de kommunale tæer, han undervejs har danset på. Kunstneriske triumfer og evnen for poppe klassisk ballet op og tiltrække et nyt bredt balletpublikum er skæmmet af et langt politisk slagsmål i hjemkommunen Holstebro.

Men det startede som et eventyr. Schaufuss blev født som balletbarn af de feterede stjerner, solodanser Mona Vangsaae og balletmester Frank Schaufuss. Som syvårig blev han optaget og siden uddannet på Den Kongelige Balletskole. Som 18-årig dansede han ind i en international karriere med solopartier på verdens største scener.

Siden greb han taktstokken som kunstnerisk chef for London Festival Ballet og Deutsche Oper Ballet i Berlin. Som en af dansk ballets største verdensstjerner nogensinde vendte han i 1994 hjem for at krone karrieren med ansvaret for Den kongelige Ballet.

Det skete på en syvårs kontrakt, men bare et år efter faldt scenetæppet med et brag. Den hjemvendte Messias blev vraget af den institution, der havde skabt ham, og fik hårde ord med på vejen fra medarbejderne.

Schaufuss er imidlertid både idérig og kompromisløs. En idé om en ny balletskole i Holstebro fik han udvidet til eget balletkompagni i byen. Den kulturstærke nordvestjyske kommune var perfekt afsæt for den entreprenante balletchef.

Schaufuss fornyede gennem turnéer både ind- og udlandets balletsyn med balletter, der med afsæt i popfænomener som Beatles, Michael Jackson og Elvis trak helt nyt publikum til.

Men samarbejdet gik i utakt med Holstebro Kommune under byggeriet af et nyt dansehus til Schaufuss. Mange i byen mener, at den kreative ildsjæl burde have holdt sig til det kunstneriske og ikke magtede det administrative. Derfor er det årlige tilskud på 2,5 mio. kr. fra kommunen i dag væk. Det statslige på 12 mio. kr. dog ikke.

Og derfor har Schaufuss ledt efter nye legesyge kommunale kammerater - hidtil uden succes. Odense, Esbjerg og senest Vejle har været inde i billedet.

En satsning på ballet i Trekantsområdet og så i et valgår turde især Vejle-Venstre ikke lægge ryg til og vendte tomlen ned på et byrådsmøde i onsdags. Så den kommunale dans om Schaufuss fortsætter. (ritzau)

Den omstridte balletchef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce