Den moderne

Pressemøde med chef for PET Jakob Scharf tirsdag formiddag. Otte blev anholdt ved politiaktion mod 11 adresser i hovedstadsområdet. De er mistænkt for at forberede en terroraktion. Jakob Scharf betegnede de anholdte som 'militante islamister med internationale forbindelser, herunder til ledende al-Qaeda medlemmer.
Foto: EHRBAHN JACOB/POLFOTO

Den moderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

terrorist-jæger

Attentatet mod Kurt Westergaard er PET-chef Jacob Scharfs første udfordring i år

Det nye år var ikke mange timer gammelt, da Jacob Scharfs altid tændte mobil-telefon ringede.

Den verdenskendte Muhammed-tegner Kurt Westergaard var blevet søgt dræbt i sit hjem i Viby ved Århus, lød det i røret.

Siden da har Jacob Scharf arbejdet i næsten døgndrift. Som chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) er det ham, der har det øverste ansvar for tegnerens sikkerhed.

Internt i tjenesten satte han himmel og hav i bevægelse, og med sin vanlige åbenhed gik han i alle medier for at indvi vi andre i dramaet i tegnerens ellers så sikre og overvågede hjem i Århus.

Detaljer kunne PET- chefen ikke give, men han oplyste, at der tidligere har været faste livvagter for Kurt Westergaard.

- Det er klart, at vi nu meget omhyggeligt vil se på, om der er behov for justeringer for ham, sagde han et par dage senere til Jyllands-Posten, hvor tegneren fik trykt sine famøse karikaturer.

Denne åbenhed har været ét af de store aftryk, som Jacob Scharf har sat på PET, siden han tiltrådte den 1. maj 2007 med titel af politimester. Hans forgænger, Lars Findsen, var begyndt at bryde barrieren ned til den kolde krigs spiontid, da skæg og blå briller var kendetegnende for PET.

Jacob Scharf har siden fulgt linjen op. Det har offentligheden fået bevis for adskillige gange, når han har indkaldt til pressemøder - senest ved den 28-årige somaliers økseoverfald på Kurt Westergaard.

I sine kun to år som PET-chef har den 43-årige Jacob Scharf måtte sætte frygten for terror meget højt på sin arbejdsseddel. Og han ser også en udvikling, som bestemt ikke er betryggende.

- I bl.a. terrorsagerne fra Glostrup og Odense havde vi at gøre med løse netværk, der fik en idé om at udøve terror og lod sig inspirere via internettet. Nu ser vi - også i sager, der ikke er kendt i offentligheden - en målrettet styring, træning og planlægning af terrorangreb på dansk jord udført i al-Qaeda-regi, har han fortalt i et interview.

At Jacob Scharf er blevet tildelt den ansvarsfulde post som PET-chef anses i ministerkontorer og polititoppen som helt naturligt. Hans far var politimester, selv blev han jurist som 24-årig og ministersekretær for Hans Engell som kun 25-årig.

Bag kulisserne har han arbejdet med tunge sager som at sikre den tjetjenske oprørsleder Zakajevs opholdt i Danmark, selv om russerne krævede ham udleveret, samt at få Tvind-lederen Amdi Petersen udleveret til retsforfølgelse herhjemme.

Den private Jacob Scharf er af sagens natur nødt til at holde lav profil. Til Politiken har han fortalt, at han absolut ikke er nogen handyman i hjemmet på Østerbro, men at han med stor fornøjelse tumler med en gammel Vespa-scooter og sin bil.

Den moderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce