Den lune nestor i statskundskab Portræt

Foto: Nils Mogensen svalebøg/Nils Mogensen Svalebøg

Den lune nestor i statskundskab Portræt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professor i statskundskab Mogens N. Pedersen siger farvel efter 37 år ved universitetet i Odense

I fagkredse bliver han ofte kaldt statskundskabens nestor i Danmark, selv om han ikke er landets første cand.scient.pol. Af alfabetiske årsager kom hans skole- og studiekammerat Jørgen Flindt Pedersen ind før ham, da det første hold på det nye studium i 1964 var til eksamen i Århus.

Mogens N. Pedersen måtte altså se sig slået på målstregen som cand.scient.pol., og dén historie har han moret sig meget over siden da.

Mens Jørgen Flindt Pedersen gjorde karriere i medierne, valgte Mogens N. Pedersen at gå forskervejen. Efter sin kandidateksamen blev han lektor ved Aarhus Universitet, og afbrudt af et studieophold på det højlærde og berømte Stanford University i USA fik han i 1973 ansættelse som professor i statskundskab på universitetet i sin fødeby Odense.

Det har siden været hans arbejdsplads, og han har om nogen opbygget uddannelsen i statskundskab i Odense. Han tilskrives en stor del af æren for, at Syddansk Universitet i dag har ry for at have landets førende kommunalforskere.

Som forsker i politologi og samfundsvidenskab har Mogens N. Pedersen høstet stor anerkendelse. Listen over videnskabelige artikler og bøger er enorm, og adskillige universiteter i Europa og USA har haft glæde af hans viden som gæsteforelæser.

Den fynske professor har som fagmand altid mestret evnen at kunne formidle sin viden uden at være strengt fagfikseret. Det har blandt andet læserne af denne avis haft stor glæde af, når han i kronikker, debatindlæg og lørdags-klummer med sin lette og ofte ironiske og sarkastiske pen har analyseret det politiske spil og det danske samfund.

I de mange kommissioner, udvalg og bestyrelser, hvor Mogens N. Pedersen gennem årene har haft plads, har man nydt gavn af hans viden og analytiske evner, men sandelig også af hans lune og humor. Det gælder blandt andet bestyrelsen for Fyens Stiftstidende A/S, hvor han en periode var næstformand.

Der knytter sig i øvrigt en lille drilsk formalitet til den 70-årige Mogens N. Pedersens farvel. Da han i 1973 blev ansat ved universitetet i Odense, skete det med kongelig udnævnelse. Det betyder, at det også er kongen - eller i dette tilfælde dronningen - der skal godkende opsigelsen.

Det var han ikke klar over, da han pligtskyldig i god tid meddelte personalekontoret, at han vil gå på pension ved nytår. Dén gik bare ikke. Papirerne skulle en tur om kongehuset, inden han kunne afskediges i nåde, som det hedder. Derfor har han måttet tage januar med, inden han kan vende hjem til sin kone i Rynkeby og dele sit otium med hende.

Afskedsreception på Syddansk Universitet fredag 29. januar kl. 14.15.

Den lune nestor i statskundskab Portræt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce