Den kvindelige detektivs moder fylder 70

FORFATTER SARA PARETSKY fylder 70.

Den kvindelige detektivs moder fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krimiforfatter Sara Paretsky fylder 70 år torsdag den 8. juni.

Da Sara Paretsky læste en hårdkogt Raymond Chandler-roman, tænkte hun, at kvinder måtte kunne være andet end ofre eller beregnende duller. Så hun opfandt den kvindelige detektiv, V.I. Warshawski.

I dag tænker vi ikke, at hovedrollen i en krimi nødvendigvis skal være en mand, men sådan var det faktisk helt frem til begyndelsen af 1980'erne, hvor to amerikanske forfattere som Sara Paretsky og Sue Grafton med deres romanfigurer Warshawski og Kinsey Millhone introducerede den rapkæftede, hårdtslående, handlekraftige, kvindelige privatdetektiv i krimien.

Figurer, som groft sagt var udstyret med de egenskaber, som mandlige romanfigurer indtil da havde haft patent på.

V.I. Warshawski, som Paretskys hovedperson hedder, er ganske vist hårdkogt, men langtfra en klon af datidens mandlige detektiver.

Hun har stor social forståelse, og netop de sociale spændinger, der hele tiden opstår i Chicago, hvor romanerne udspiller sig, er en vigtig del af fortællingen, ligesom selve det kvindelige står i centrum, fordi tiden endnu ikke er til ligeberettigelse, f.eks. kunne kvinder ikke blive medlem af politikorpset.

Hovedpersonens egen far var politimand og, forstår man, en af den gode af slagsen.

Vi er i en tid, hvor der i høj grad bliver talt ned til kvindelige detektiver, men heldigvis er Warshawski så tilpas hårdkogt, at hun kan stå imod, når mænd taler ned til hende, hun opgiver aldrig sit fornavn, fordi hun ikke blot vil kaldes ved fornavn i en verden, hvor mænd tiltaler hinanden med efternavn.

Hun er også ganske god til at forsvare sig både med fysikken og med våben, men hun beholder alligevel det kvindelige touch, der gør, at hun hele tiden tror på, at det kan betale sig at hjælpe andre mennesker i nød.

Hun går rundt i stilethæle og går altid meget op i sit udseende og i, hvordan man redder silkeblusen, når den har lidt overlast på et snusket job.

Selv om verden har ændret sig i den tid, Sara Paretsky har skrevet om sin kvindelige detektiv, så fortsætter hun på 35. år med at holde liv i sin romanfigur.

- Nej, hun er blevet en del af mig selv, og jeg vil da ikke lægge hende i graven før tiden. Selv når hun og jeg er havnet på plejehjem, så skal hun sidde i sin kørestol og skyde efter forbryderne, sagde Paretsky for nogle år siden i et interview med Berlingske, men erkendte, at tiden havde ændret sig:

- Warshawski har vundet kampen, og kvinder er i dag på mange områder ligeberettiget, så jeg ser hende ikke mere som et feministisk indslag i kampen for kvinders rettigheder, sagde Sara Paretsky.

Selv har Paretsky bevæget sig meget mellem de forskellige dele af Chicago, siden hun i ungdommen kom til byen.

Hun er født i Kansas og havde ikke just en lykkelig barndom med en fordrukken mor og en meget skrap far. Paretsky arbejdede gennem flere år i den sociale sektor i Chicago, hvor hun gjorde sig erfaringerne med, hvor store forskellene er i byen.

Hun var der også under de store raceuroligheder i midt-60'erne.

- Jeg har altid ønsket, at figuren og bøgerne skulle illustrere magt over for magtesløshed. Warshawskis oplevelser i den hårde del af Chicago er ofte en skildring af de svage på samfundets bund, der konfronteres med magten. Men jeg er ikke en politisk propagandist og ser ikke mig selv som en politisk forfatter, sagde Paretsky. (Berlingske)

Den kvindelige detektivs moder fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce